*Nettavisen* Nyheter.

Naboer sjokkerte over byggetillatelse

– Færre timers ettermiddags- og kveldssol hvis det blir bygget bak her, noen få meter fra hagen til beboerne. Planlagt atkomstvei blir enda nærmere utearealet til Brekkelia , mener Per Christian Eggen (f.v.) med Knut på armen, Geir Kjærnli, Karl Ove Vika Sørensen, Kristin Stephansen-Smith og Miren Aguirre. Foto: Kristin Tufte Haga

– Det virker som om utbygger av Maridalsveien 347 B har frie tøyler fra Plan- og bygningsetaten, raser de nærmeste naboene i Brekkelia.

KORSVOLL: – Nå anker vi byggesaken til Fylkesmannen. Vi kan ikke godta at Plan- og bygningsetaten lar utbygger ture frem akkurat som han ønsker det. Vi er ikke imot at tomten blir bebygd, men slik planene foreligger vil nybygget etter vår oppfatning fremstå som svært ruvende, sier beboerne i Brekkelia 8.

Innsyn, atkomst og soltap

Ifølge klagen til Fylkesmannen, er det ikke lite de nærmeste naboene setter fingeren på, i tillegg til at de synes huset blir altfor høyt i forhold til beliggenheten mot de nærmeste naboene.

– Det er også tegnet inn svært mange – og store – vindusflater i nybygget, noe som vil gi innsyn både til soverom og kjøkken til flere av oss. Helt uakseptabelt, sier de.

I tillegg protesterer naboene mot den nye atkomstveien, som blant annet er er planlagt på nedsiden av det nye huset, og langs uteområdene til Brekkelia.

– Veien vil medføre støy og forurensning. Avstanden fra våre terrasser og hageflekk til bilveien, blir kun på noen få meter – en rasering av vårt uteområde. Dessuten viser beregninger at grunnet utbyggingen, vil ettermiddagssolen om sommeren for Brekkelia 8 forsvinne klokken fem i stedet for klokken åtte om kvelden, og til og med så tidlig som klokken tre for noen av de andre beboerne, ifølge naboene.

– Kom og se selv

I tillegg trekker naboene frem i klagen eksempler på hva de mener er forskjellsbehandling fra etaten, sammenliknet med liknende byggesaker ellers i området.

– Vi har også flere ganger bedt etatens saksbehandler om å komme på befaring, men har fått inntrykk av at til det er saken «for liten». Det kan vi ikke forstå – denne utbyggingssaken får konsekvenser for mange her i området, sier Brekkelia-beboerne, og legger til at de synes det blir helt feil hvis kun én saksbehandler har tatt i saken, noe de frykter kan ha skjedd.

– Vi vil føle oss trygge på at denne saken blir sett fra alle sider.

«Oppsettende virkning»

Byggeklager til Fylkesmannen skal i henhold til reglene sendes via Plan- og bygningsetaten. I den forbindelse har også Brekkelia-beboerne bedt etaten om å gi klagen «oppsettende virkning», slik at byggearbeidene ikke kan settes i gang i Maridalsveien 347 B før saken er ferdigbehandlet av Fylkesmannen.

– Men det vil ikke etaten anmode Fylkesmannen om, og etaten har jo allerede gitt utbygger rammetillatelse for utbygging. Derfor har vi nå måttet anke også denne problemstillingen inn for Fylkesmannen, sier de oppgitte naboene, men som langt fra har gitt opp kampen.

– Flere bak vedtakene

Ifølge Plan- og bygningsetaten er saken i Maridalsveien 347 B vurdert av flere i etaten – og ikke bare av én person.

– Plan- og bygningsetaten har gitt utbygger rammetillatelse på bygging av tomannsbolig. På bakgrunn av klagen har etaten ikke funnet grunnlag for å gi oppsettende virkning, som betyr at dersom det søkes om igangsettingstillatelse vil denne bli gitt. Spørsmålet om oppsettende virkning er brakt direkte inn for Fylkesmannen, som snarlig vil ta en beslutning på om oppsettende virkning kan gis, sier informasjonsrådgiver Atle Jan Larsen, som også tilbakeviser Brekkelia-naboenes bekymringer om at kun én saksbehandler har vurdert nevnte byggesak i Maridalsveien 347 B.

– Når det gjelder selve saksbehandlingen internt i etaten, mener Plan- og bygningsetaten at alle interne rutiner er etterfulgt. Det er ingen enkeltperson som fatter vedtak, men etaten. Denne konkrete saken har vært vurdert internt på enheten, og vedtak er signert av enhetsleder, sier Larsen videre, og viser til at det heller ikke foreligger noen dispensasjon for høyden på nybygget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag