*Nettavisen* Nyheter.

Naboer sjokkerte over SK Ryes «terrengsykkelpark»

OPPRØRTE: Ida Døssland (til høyre) og Hilde Ekeberg-Pillier er "mildt sagt sjokkerte" over de seneste elementene i terrengrittløypa til Rye Sykkelklubb. Foto: Foto: Kristin Tufte Haga

SK Rye har fått lov til å lage terrengsykkelløype av kommunen. Det er ikke like populært blant naboene.

Klikk på bildet for å forstørre.

TERRENG: Terrengsykling - løypa er ifølge sykkelklubben skicrossløype om vinteren og terrengsykkelløype ellers. Foto: SK Rye

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Klikk på bildet for å forstørre.

AKTIVITET: Stor aktivitet på Langsetløkka torsdag formiddag. Foto: Kristin Tufte Haga

KJELSÅS: Løypa har SK Rye – ved sykkelklubben – blant annet bygget opp med stokker, sand, og steiner. Paller ligger også i sanden. Det opprører naboer.

– Vi er mildt sagt sjokkerte over de inngrepene som sykkelklubben har gjort her på Langsetløkka, og vi vet at mange andre fra nærmiljøet mener det samme som oss. Dette er et område vi har lekt på siden vi var små barn. Det er bare trist å se hvordan det nå ser ut her, sier naboene Hilde Ekeberg Pillier og Ida Døssland, ute på tur med sine små babyer.

LES OGSÅ: Oppfordrer rulleskibrukere og syklister til å ligge midt i veien

Da dittOslo.no er på stedet en torsdag formiddag vrimler det av små og store på Langsetløkka, i strålende vårsol. Også barnehager og skoler bruker området mye til forskjellige utflukter.

– Holder meg mer søvnløs enn babyen

– Her er det alle typer aktivitet fra morgen til kveld – hele uken. At en sykkeklubb nå har fått lov til å lage en egen «terrengsykkelpark», synes vi bare er helt utrolig at kommunen har sagt ja til. Dette er Marka, og området her burde være vernet på lik linje med resten av Marka, sier Pillier og Døssland.

– Jeg observerte at det kom traktor og lastebil hit før påske, og etter hvert som dette tok form, ble jeg mer og mer overrasket over omfanget. Jeg observerte også at det ble hakket løs en stor steinblokk fra fjellet her, det kan da ikke være lov? Jeg er svært glad i dette området – det som har skjedd her nå har holdt meg mer søvnløs om natten, enn det min lille baby har gjort, sier Døssland.

Seksjonssjef i Bymiljøetaten, Knut Johansson, var torsdag på befaring på Langsetløkka.

– Langsetløkka er i Marka, men det er et område som har et stort, sportslig aktivitetsnivå, hele året. Det vi har avtalt med Rye Sykkelklubb i forkant, var at klubben kunne lage en enkel terrengsykkelløype på Langsetløkka, ikke på selve «flaten». Etter min befaring i dag, så synes jeg det ser greit ut det som er gjort. Men det vil ikke bli gitt tillatelse til flere endringer, sier han, og legger til at kommunen er klar over at området er godt brukt av nærmiljøet, skoler og barnehager.

LES OGSÅ: «Det er blitt så trendy å sykle at alt annet skal vike for disse terroristene»

Pallene bort

– Jeg observerte at det også var lagt ut noen paller, de må fjernes, legger Johansson til.

Han synes det er bra hvis den nye terrengløypa kan samle flere syklister der, fremfor ute i skogen, på de ordinære skogsløypene.

– Da vil vi jo kunne unngå mulige konflikter mellom syklister og turgåere. Når det er sagt, det er viktig at den nye terrengsykkelløypa er forenlig med den øvrige bruken av området, og ikke kommer i konflikt med de andre brukerne av Langsetløkka-området. Jeg erfarer jo at bruken av løypa kanskje blir en del mer enn det etaten så for seg, så jeg skal snarlig ha et møte med sykkelklubben om videre bruk, sier Johansson.

– Vi ønsker i utgangspunktet ikke organiserte store treningsgrupper i løypa samtidig, legger han til.

LES OGSÅ: Jusekspert: – For spinkelt sykkelforbud

«Langsetløkka Terrengsykkelpark»

Johansson la ikke merke til store steiner som var brutt løs fra mindre fjell, da han var på befaring, men vil sjekke ut den saken nærmere.

SK Rye omtaler selv nå området som «Langsetløkka Terrengsykkelpark».

– Det navnet er å dra det altfor langt, og kommer heller ikke til å bli et navn på kartet, understreker Johansson.

Det er også opprettet en facebookside med samme navn.

Mangler vegetasjon

SK Rye, ved Tord Bern Hansen, mener arbeidene som ble gjort før påske trer tydelig frem nå, fordi disse stedene ennå mangler vegetasjon.

– Arbeidet er imidlertid gjort med stedsegne masser levert i samråd med Oslo kommune slik at det som er utbedret skal gli inn i landskapet. I løpet av vekstsesongen vil det gro til og bli mindre fremtredende. Det er verken utført sprenging eller pigging. Det er kun flyttet på løsmasser og fjernet stubber i begrenset omfang, ifølge Bern Hansen.

Han legger til at pallene ikke kommer fra sykkeklubben, men har observert paller ved parkeringsplassen.

– Noen andre har lagt de under hoppene for å gjøre det lettere å lære å forsere dem, sier Bern Hansen.

LES OGSÅ: Gruer seg litt til å sykle oppoverbakkene hjem

– Innbyr til flerbruk

Han understreker videre at den omtalte sykkelløypa «ikke er en egen terrengsykkelpark for Rye».

– Det er et område med fine stier og elementer for sykling og som nå innbyr til større grad av flerbruk enn tidligere. Arbeidene som har vært gjort på Langsetløkka det siste året har vært et samarbeid mellom SK Rye, Kjelsås langrenn og Oslo kommune. Målsetningen var å legge enda bedre til rette for aktivitet på løkka, sier Bern Hansen.

Han ramser opp tidligere arbeider i området, blant annet utbedring av lysløypa og stier i området.

– Når jeg er på Langsetløkka ser jeg at den tilretteleggingen som er gjort, også kommer den uorganiserte aktiviteten til gode. Vi har flere positive tilbakemeldinger på det, sier Bern Hansen.

Største sykkelklubb

Ifølge Bern Hansen SK Rye Norges største sykkelklubb med omkring 200 barne- og ungdomssyklister fra 6-18 år, hvorav de fleste kommer fra bydelene Nordre og Vestre Aker. Treningene foregår med utgangspunkt i Sognsvann, Grinda og Brekke.

– Hele barne- og ungdomsgruppa trener ikke på samme sted samtidig. Det er ikke planlagt større rittaktivitet på Langsetløkka i år enn det som har vært de siste årene, og som er godkjent av Oslo kommune.

– Personlig tror jeg ikke trusselen mot marka er mangfoldig aktivitet, men mangel på aktivitet fordi det i neste omgang medfører nedbygging av de attraktive områdene i randsonen, avslutter Bern Hansen.

Også treningsapparater

Bymiljøetaten bekrefter også at Kjelsås Langrennsgruppe har fått tillatelse til å plassere enkle treningsapparater på et ryddet område på løkka, på rundt 200 kvadratmeter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.