*Nettavisen* Nyheter.

Naboer stoppet byggeprosjekt

GODT I GANG: Deler av tomannsboligen er satt på plass. Forrige uke ble utbyggingen stanset fordi søknad om tillatelse om igangsetting av byggeprosjektet ikke var ferdigbehandlet. (Foto: Privat)

Nini Ebeltoft og flere andre naboer er kritisk til bygging på nabotomten hennes i Bakketoppen. Da huset begynte å reise seg uten alle tillatelser i orden, klaget hun til kommunen.

LJABRU: I Bakketoppen 15 C og D på Nordstrand har flere naboer reagert på oppføring av en tomannsbolig.

– Jeg har vært redd for skader på huset mitt fordi det ligger i et område med leirgrunn. Allerede før byggeprosjektet startet er det en skjevhet i verandaen min, sier nabo Nini Ebeltoft.

For over tre år siden ble det gitt rammetillatelse av kommunen, det vi si at selve byggeprosjektet, beliggenhet og prosjektledelse var godkjent. Naboene mente at det manglet planer for drenering og tiltak for å hindre forskyvninger i grunnen.

– Forsikringsselskapet vil ikke dekke en eventuell skade, og jeg er bekymret for at det er dårlig fundamentering og at leirmasser beveger seg fordi bygget ikke er tuftet på fjell- og steingrunn, , sier Ebeltoft.

Nordstrands Blad har tidligere skrevet om Kristen Meltvedt som mener at hans hus har tatt skade på grunn av et boligprosjekt på leirgrunn.

Umiddelbar stans

Forrige uke tipset Ebeltoft og andre naboer kommunen, og prosjektet ble stanset. Byggingen var i gang, og firmaet som oppførte boliget hadde ikke en igangsettingstillatelse. Plan- og bygningsetaten sendte ut stoppordre onsdag, med pålegg om umiddelbar stans av byggingen.

– Kanskje lønner det seg økonomisk å ignorere byggeløyve og ta eventuelle bøter på etterhånd hvis målet er å selge fortest mulig. Boligene er jo allerede utlyst i Aftenposten. De bør få bot for å starte byggeprosjektet uten tillatelse, sier Ebeltoft.

Eiendommen i Bakketoppen har hatt fire ulike eiere de siste årene, nå er det entreprenørfirmaet IP Service som bygger ut.

– Vi hadde rammetillatelse, men begynte å bygge fordi vi vet at igangsettingstillatelsen fra kommunen er i orden om noen dager, hevder David Ingvorsen, prosjektleder i IP Service. Huset settes sammen av ferdige deler som kom fra Baltikum.

– Vi ble presset til å sette i gang på grunn av leveransen fra fabrikken, det kom flere trailere med elementer, forklarer han.

Les også: Mona holdes våken av lyden fra lekeplassen

Dyr byggestans

Etter stoppordren 2. april har byggeprosessen stanset.

– Vi har lagret verdiene på eiendommen, og vi har selvfølgelig stanset all virksomhet inntil vi får tillatelse fra kommunen til å fortsette, understreker Ingvorsen.

Representanter fra Plan- og bygningsetaten var på befaring etter at klagen ble meldt inn.

– For oss betyr stoppordren problemer med logistikken og det får økonomiske konsekvenser, sier Ingvorsen.

Han regner med at de vil få tillatelse til igangsetting, og mener at prosjektet ikke vil skade nabotomtene.

– Vi har tatt målinger av grunnen på eiendommen.

– Byggestopp er alvorlig

Søknaden om igangsetting i Bakketoppen var ikke ferdigbehandlet, bekrefter Stig Arne Lærkerød, saksbehandler i Plan- og bygningsetaten.

For å få igangsettingstillatelse må utbygger ha godkjent dokumentasjon på hvem som har ansvar for de ulike rollene under oppføringen, for eksempel gravearbeidene.

– Utbyggeren på Bakketoppen manglet dokumentasjon på det neste steget i prosessen, derfor har de fått stoppordre til at tillatelsene er godkjent. Behandlingsfristen er tre uker, forteller Lærkerød, som har vært på befaring på tomten.

Karen Marie Glad Visnes, avdelingsdirektør i avdeling for byggprosjekter i Plan- og bygningsetaten, forteller at byggeprosjekter stoppes hvis det bygges uten tillatelser eller i strid med gitt tillatelse.

– Å sette i gang byggeprosjekter når det er gitt rammetillatelse, men ikke igangsettingstillatelse, kan være mindre alvorlig enn hvis for eksempel et fredet bygg rives. Å gi stoppordre er samtidig en alvorlig sanksjon fra vår side, det kan få store økonomiske konsekvenser for utbyggerne, understreker hun.

Kommunen er avhengig av innspill om byggeprosjekter som kan være ulovlige.

– Vi har ikke mulighet til å kjøre rundt i byen og kontrollere at alle prosjekter foregår på lovlig vis, men når vi får dokumenterte tips følger vi opp og i noen tilfeller drar vi ut og foretar eventuelt undersøkelser på tomten, sier Visnes.

Les mer:

Betalte 8,6 mill. for halv tomannsbolig på Nordstrand

Nå kan du kjøpe leilighet i huset der Munch og Hamsun bodde

Sjelden eik kan endre planlagte Holtet-boliger

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag