*Nettavisen* Nyheter.

Nabokjerring anno 2011

KOORDINERER: (F.v.) Astrid Elisabeth Haug og Berit Oftedal er familiekontakter for Home-Start. Her er de hjemme hos Christine Hauge (nr. 3 f.v.) som får besøk av frivillig May-Brit Bastiansen (t.h.) et par timer i uka for å avlaste henne med tvillinger på 5 måneder. Foto: FOTO: CARINA ALICE BREDESEN

Unge familier er sårbare med familie langt unna eller arbeidende besteforeldre.

HASLE: Og det er der Home start kommer inn. De har et lavterskel avlastningstilbud til barnefamilier i en litt slitsom periode med barn under skolealder.


Dagtid

Oslo er en by med mange innflyttere og det vil si at familien gjerne bor på en helt annet kant av landet. Det er heller ikke lenger slik at besteforeldre er tilgjengelig for oppdrag på dagtid, all den tid de fortsatt er i full jobb – gjerne med stort ansvar også.

– Unge familier uten nettverk er svært sårbare, sier Astrid Elisabeth Haug, koordinator for Home -Start via Sanitetsforeningen. Hun har bydelene Frogner, St. Hanshaugen og Vestre Aker under sine vinger, men Home start er et tilbud i hele hovedstaden gjennom ulike frivillige organisasjoner (se faktaboks).

Uten diagnoser

– Samfunnet har en annen struktur i dag. Før hadde vi nabokjerringa, sier Berit Oftedal. Hun er familiekoordinator for Bydelene Grünerløkka, Gamle Oslo og Alna, via Stiftelsen Betanien. En av oppgavene er å parre de frivillige familiekontaktene med en familie som kan passe.

– Da arrangerer vi først et treff der familiekontakten også er til stede. Kjemi er viktig, sier Oftedal.

Home-Start er ikke for familier med diagnoser eller alvorlige problemer.

– Familiekontakten skal gå inn i familien for lette hverdagen og hjelpe til med å føle mestring. De skal ikke være noen krykke, sier Oftedal.

Fornyet energi

Den forebyggende effekten er familiekoordinatorene imidlertid ikke i tvil om at er stor. Familiekontakten stepper inn et par timer uka og sørger for at både foreldre og barn får tiltrengte pustepauser, oppmerksomhet og fornyet energi. Men de er klar over at det kan være et tabu å spørre om hjelp til å passe sine egne barn.

– Jeg syns folk skal slutte å si at det er flaut. Det er å ta ansvar å si at man er sliten og trenger hvile, sier Oftedal.

Og for familiekontaktene er det også positivt og givende.

– Synergieffekten er stor. Dette er en vinn-vinn-situasjon for alle parter, sier Oftedal.

Det er mange som ikke veit hva Home start er, eller hva tilbudet faktisk er. Men behovet er absolutt til stede.

– Vi har familier på venteliste og trenger også flere frivillige, sier Oftedal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.