*Nettavisen* Nyheter.

Nær døden av p-piller

Martine Thorleifsson brukte p-pillen Yasmin i fem år og fikk blodpropp i begge lungene.

- Hvilke alternativer til p-piller har man? spør Martine Thorleifsson (25). Denne våren holdt hun på å dø av blodpropp i lungene.

Ullevål: Den sporty Ullevål-jenta Martine Thorleifsson våknet en natt med stikkende smerter i skulderen. I en uke gikk hun med vondt uten å kontakte lege. Da hun etter hvert fikk problemer med å puste, tok hun kontakt med en akuttkiropraktor. Han lyttet til lungene hennes og sendte henne rett til akutten på Ullevål. Der fant legene raskt ut at hun hadde blodpropp i begge lungene. Det var snakk om minutter før det kunne gått skikkelig dårlig.
- Jeg trodde aldri noe sånt kunne hende meg, sier Martine.

Så ikke tegnene

Martine hadde gått på p-pillen Yasmin i fem år da hun plutselig fikk to blodpropper i lungene. Risikoen for blodpropp ved bruk av p-piller er en risiko som har vært kjent i mange år. En regner med at blodpropp kan ramme to til fire av 10 000 kvinner som bruker p-piller i ett år.
Tester gjort på sykehuset viste p-pillene var årsaken til blodproppene. At Martine kunne gå så lenge med blodpropp før hun fikk hjelp, skyldes trolig henne gode fysiske form.
- Jeg har en høy smerteterskel, som mange andre kvinner også har. Det skumle er at jeg ikke klarte lese kroppens signaler, sier Martine som mener legene må bli mye flinkere til å opplyse om hvilke symptomer som finnes i forbindelse med blodpropp.
- Jeg ante ikke at smerter i skulderen og pustevansker var typiske tegn.

Ikke arvelig disponert

Etter en drøy uke på Ullevål ble hun skrevet ut. I dag går hun på blodfortynnende medisiner, noe hun skal gjøre frem til jul. I denne perioden kan hun ikke drive med noen av de sportslige aktivitetene hun ellers bruker mye av fritiden sin til. Med medisinene øker sjansen for indre blødninger. Hun merker også at kroppen er utslitt etter påkjenningen.
- Jeg er heldig på den måten at jeg blir frisk etter behandlingen. Jeg fikk blodpropp på grunn av p-pillene. Jeg er ikke arvelig disponert.

For tilgjengelig

Martine kan ikke lenger benytte seg av p-piller eller angrepille. Hun er opptatt av er den manglende informasjonen om alternative prevensjonsmidler.
- Når puppene dine vokser, skjønner du at du putter i deg sterke saker. Man bør få mer informasjon om alternative former for prevensjon, sier hun.
Hun mener p-piller er altfor tilgjengelig for unge jenter.
- 16-åringer får p-piller mot kviser og menstruasjonssmerter. Herregud- jeg er 25 år og har hatt to blodpropper. Det er sprøtt. Jeg er egentlig ganske forbanna. Tenk at det var p-piller som nesten skulle ta knekken på meg.
I romjulen er Martine ferdig med behandlingen og det skal feires med en tur til Egypt.
- Det blir kiting i 14 dager til ende, ler hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.