*Nettavisen* Nyheter.

Næringslivet klarer ikke å kildesortere

GIR OPP: Prosjektleder Bente Flygansvær vil ikke lenger at næringslivet i Oslo skal kildesortere avfallet sitt.

Oslo kommune gir opp å få næringslivet til å kildesortere. Avfall fra bedrifter vil igjen bli brent.

Klikk på bildet for å forstørre.

BLIR ENERGI: Renovasjonsetaten slår fast at næringskundene i Oslo ikke klarer å kildesortere mat- og plastavfall. Nå skal det brennes.

OSLO: I 2006 vedtok Bystyret å sette igang med utvidet kildesortering av plastemballasje og matavfall. Fra og med 1. september settes deler av prosessen i revers.

Årsaken er at næringskundene i Oslo ikke leverer avfall på riktig måte.

Del på Facebook

I disse dager mottar bedrifter og foretak i Oslo et brev der de får beskjed om å droppe kildesortering og levere tilbake de blå og grønne posene.

I brevet får de næringsdrivende beskjed om at at REN har gjennomført en avfallsanalyse hos de næringskundene som har startet med utvidet kildesortering. Analysen viser at denne kundegruppen «har en større utfordring med å følge retningslinjene enn forventet».

Det Renovasjonsetaten da velger å gjøre, er å gå tilbake til «gammel ordning».

På spørsmål til Pål A. Sommernes, direktør i Renovasjonsetaten, om han ser snuoperasjonen som et nederlag, sier han at han hadde håpet næringslivet ville følge retningslinjene. For øvrige spørsmål henviser han til informasjonsavdelingen.

Fromt ønske

Hvis en bedrift likevel skulle ønske å kildesortere, er det mulig å få lov til det. Bente Flygansvær, prosjektleder i Renovasjonsetaten skriver i brevet til de næringsdrivende at ordningen med utvidet kildesortering av matavfall og plastemballasje er et viktig tiltak i kampen for et bedre klima og miljø.

Om noen frivillig ønsker å delta i denne kampen kan de få en egen gjennomgang med etaten om retningslinjene og hvordan avfallet skal leveres riktig.

Men det er altså ikke noe krav til å prøve.

Så har da heller ikke kommunen noen plikt til å hente avfall fra næringskunder.

Mange er flinke

De aller fleste bedrifter i Oslo håndterer sitt avfall selv. Og de er flinke på sortering.

Informasjonssjef Kristin Bergersen i Renovasjonsetaten sier det bare er rundt 2500 næringsvirksomheter i Oslo som er aktuelle kunder for Renovasjonsetaten.

Dette er mindre dagligvarebutikker, kafeer, og kommunale virksomheter.

– Siden vi sendte ut brevet har vi fått mange henvendelser fra virksomheter som har lyst til å kildesortere videre. Ikke minst synes mange barnehager dette er viktig. Vi ser ikke på dette som en snuoperasjon, men som en justering for å få enda flere virksomheter med på kildesortering, sier Bergersen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.