Nafissa ble til «Nina-Simona» og fikk plutselig svar

VANSKELIGE UTSIKTER: Utsiktene til å få seg bolig og jobb er dårligere for folk med utenlandsk navn, i følge forskning. Her skuer Nafissa utover Oslo by.

VANSKELIGE UTSIKTER: Utsiktene til å få seg bolig og jobb er dårligere for folk med utenlandsk navn, i følge forskning. Her skuer Nafissa utover Oslo by. Foto: Foto: Tarjei Kidd Olsen

Da Nafissa Osman begynte å undertegne med «Nina-Simona», fikk hun endelig svar på boligsøknadene. Også på jobbmarkedet sliter hun veldig med å få respons.

ENDELIG VISNING: Nafissa har fått mange flere invitasjoner til visninger etter at hun begynte å kalle seg «Nina-Simona» – men tilbud om leilighet har hun ennå ikke fått.

GREFSEN: Osman sendte 25 søknader med sitt egentlige navn. Kun tre svarte. De gangene hun undertegnet søknadene med «Nina-Simona», fikk hun svar på sju av ni søknader. I 2005 flere titalls søknader signert med sitt eget navn før hun fikk seg en jobb.

Hun har vært på jakt etter en leieleilighet siden begynnelsen av september, uten å ha fått napp. 30-åringen har bodd ni år i Oslo og ti i Norge, men kommer opprinnelig fra Somalia.

– Jeg tror at en stor del av problemet er at jeg har et navn som høres muslimsk og somalisk ut, sier Osman, som snart må flytte ut av leiligheten på Grefsen hun bor i sammen med en svensk venninne. Venninnen fikk seg leilighet nesten umiddelbart, i følge norsk-somalieren.

Mens hun bare fikk korte, formelle invitasjoner fra de tre som svarte på søknadene undertegnet Nafissa Osman, fikk «Nina-Simona» ros for sitt navn og spennende søknadstekst. Dette til tross for at søknaden til «Nina-Simona» er helt lik den opprinnelige søknaden.

«Cool navn!»

«Veldig cool navn! Du lyder til at være kjæmpe hyggelig», skriver en utleier når han mottar søknad fra «Nina-Simona", ifølge et Facebook-innlegg Osman la ut i forrige uke, gjengitt med hennes tillatelse.

«Det blir gøy når de ikke ser en blondine når jeg kommer på visning. Nå er jeg spent:)», skriver Osman etter innlegget.

– Da jeg møtte opp, virket han veldig overrasket over at jeg var «Nina-Simona». Han virket mindre interessert, og jeg fikk ikke leiligheten, sier Osman til dittOslo.

– Problemene begynte for fire år siden, da jeg flyttet ut av min kommunale leilighet og begynte å søke på det private markedet for første gang. Den gangen søkte jeg fra juni til desember etter en leilighet jeg kunne dele med en latinamerikansk venninne. Løsningen ble at vi fant en leilighet gjennom venner av meg, forteller hun.

78 jobbsøknader

Hun møtte på enda større problemer da hun søkte etter sin første jobb i 2005. 78 søknader om jobber som blant annet vaskehjelp og barnepasser, resulterte i bare fire jobbintervjuer. Hun fikk alle fire jobber!

Hun søkte seg til en hotelljobb, men fikk beskjed om at de ikke trengte noen. Hennes østeuropeiske venninne, som jobbet på hotellet, fortalte Osman at det ikke stemte. De trengte masse folk. Da Osman konfronterte hotellet med dette, fikk hun beskjed om at de trengte noen som snakket norsk.

– Da påpekte jeg at vi satt og snakket norsk sammen på telefonen akkurat i det øyeblikket. I tillegg snakket jeg bedre norsk enn min østeuropeiske venninne, sier Osman.

I dag jobber Osman først og fremst som barnehageassistent, men også for Barnevernet som tilbyder av besøkshjem i helgene. Hun er også assistent for Oslo World Music Festival. Hun gleder seg ikke til neste gang hun må søke jobb.

Kjent problem

Nafissa er langt fra den første som tilsynelatende sliter med å skaffe seg bolig og jobb på grunn av sitt utenlandske navn. I januar 2012 indikerte en rapport fra Fafo og Institutt for samfunnsforskning (ISF) at sjansen for å bli innkalt til jobbintervju synker med 25 prosent for søkere med utenlandsk navn.

Det gjelder ikke bare for søkere med et somalisk eller muslimsk navn. I forbindelse med lanseringen av rapporten fortalte norsk-chileneren Fidel Soto til VG at han sendte 140 jobbsøknader uten å bli innkalt til et eneste intervju. Soto var oppvokst i Bærum, med høy utdanning og snakket flytende norsk.

Samme år skrev Røde Kors en kronikk i Dagbladet hvor organisasjonen uttalte at mange med innvandrerbakgrunn, og særlig kvinner, sliter med å få seg jobb til tross for relevant kompetanse og utdanning. Den samme gruppen sliter også med å finne seg leilighet: «Kombinasjonen utenlandsk navn, barn og dårlig økonomi er ingen vinner på leiemarkedet,» ifølge Røde Kors.

Gir ikke opp

Selv om Osman har fått mange flere invitasjoner til visninger som «Nina-Simona», har det ikke resultert i tilbud om en leilighet. Hun har imidlertid fått tilbud om et midlertidig sted å bo gjennom sitt personlige nettverk.

Hun har ikke gitt opp håpet om å få napp på egen leilighet.


Flere saker fra dittOslo:

Fotballproff dømt for råkjøring

Nå kan det bli moské her

Dette er Oslos flotteste bygg

– En dame fødte stående ute i hagen


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.