*Nettavisen* Nyheter.

Naken Bjørnebye stilles ut

Tone Dietrichson og Stig Inge Bjørneby har jobbet sammen i tre år med utstillingen "Speil". e

Billedkunstner Tone Dietrichson og fotballspiller Stig Inge Bjørnebye møttes for tre år siden, og de benyttet sitt første møte godt. Til en felles psykisk rotbløyte, faktisk.

FROGNERVEIEN: – Vi startet vel vårt vennskap i den enden vennskap ofte avsluttes, sier Tone, – nemlig med å vrenge ut av oss sekker med dritt og blottlegge våre verste sider.

Resultatet av vennskapet og tre års tøff jobbing presenteres i disse dager. Tone Dietrichsons utstilling "Speil" åpner lørdag i galleri Kjeldaas, mens Stig Inge Bjørnebye gir ut boken "Løsrivelse" på Aschehoug forlag.

Gjenkjennelse

Det lå vel ikke akkurat i kortene at disse to skulle gjøre noe sammen, men en felles venninne, genforsker Rebekka Nøkling, hadde lest noen av Stig Inge Bjørnebys tekster og så for seg et spennende samarbeid mellom de to.

– Vi har levd totalt forskjellige liv, men vi kjente igjen hverandres følelser og reaksjoner på tvers av totalt ulike opplevelser og erfaringer. Og begge kjenner godt til angst, sier Tone.

Dette møtet innledet tre års samarbeid i Tones atelier på Avløs i Bærum. I perioder skrev Stig sine tekster i første etasje mens Tone malte i andre. I andre perioder arbeidet Stig hjemme , men kom stadig innom for å se hennes arbeider, eller lese fra sitt eget.

Sterkt og rørende

Tone Dietrichsons 10 store oljemalerier fra denne perioden gjør inntrykk.

Menneskenes sårbarhet, ensomhet og angst formidles tydelig gjennom disse arbeidene, men det gjør også håp, samhørighet og kjærlighet.

Symbolbruken hennes forsterker stemningene i maleriene og til tross for at skikkelsene er usedvanlig sterke og vakre, oppfattes de allikevel som små og forsvarsløse.

Motivene speiler følelser og erfaringer på en slik måte at de gjenkjennes og rører tilskueren. I alle fall undertegnede. I så måte bærer prosjektet sitt navn med rette – nemlig SPEIL.

Det må ha vært tøft for både kunstner og forfatter å kle seg nakne.

Ærlighet tar på

Er du sliten, Tone Dietrichson?

– Takk for at du spør! Ja! Og jeg kjenner at det er litt godt å fortelle om det. Jeg er totalt ukonsentrert, ør, følelsesmessig ordentlig ustabil – det kjennes som når ammetåka ligger tykk.

Da Lokalavisen traff Tone – en liten uke før utstillingsåpning – var det siste maleriet ennå ikke tørt.

– Mer personlig enn dette blir det ikke. Det er overraskende slitsomt å skulle være så fordømt og til de grader ærlig hele tiden! For det har vi måttet være for at dette prosjektet skulle bli helt riktig.

Tone forteller om dager da hun har gått fra atelieret og følt seg genial og usårbar, for så vende tilbake til samme atelier neste morgen og lure på hva pokker det var hun drev med dagen før. Og så begynne på"n igjen. Men hun husker også Stigs reaksjon da han så de to første bildene. Som slo han helt ut. Fordi hun hadde forstått

Prosessen har så absolutt brakt glede også.

...anybody out there?

Gjennom hele den tøffe og litt absurde arbeidsperioden med utstillingen "Speil" har Tone Dietrichson heldigvis hatt sitt private anker å gå hjem til etter jobb. Hun er alenemor til Tora Christine på 14 år.

– Hun er et så vidunderlig og klokt menneske! Å måtte være mor hver dag har gjort at jeg har kommet helskinnet gjennom dette prosjektet. Det jordnære ved å gå hjem og lage og spise middag med Tora, før vi sammen sliter oss gjennom vrange matteoppgaver, det renser hodet. Det er jordnært og trygt.

Noen mann er det foreløpig ikke i Tones liv, og de siste tre årene hadde det ikke vært plass til noen heller. Men nå er hun klar!

– Jada, smiler skjønne Tone, en kjæreste hadde vært skikkelig hyggelig. Tora er også veldig for en mann til mamma. Vi får se hva som venter!

I gode hender

Tone Dietrichson tror hun gleder seg til åpningen lørdag 29. august. Eller gruer hun kanskje mest?

– Neida, jeg vil glede meg . Jeg føler meg sårbar, sliten, veldig spent, glad for at vi er to som møter publikum sammen, og veldig glad for at jeg er i Harald Kjeldaas"gode hender. Både jeg og bildene mine blir veldig godt tatt vare på her. Joda, jeg er klar!

Utstillingen vises i Galleri Kjeldaas i Frognerveien 22 fra 29. august.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag