Nanofiber og sotet glass

Teknologigruppa i 9. klasse ved Holmlia skole vant OBOS-botainment stipendet i januar. Sist onsdag presenterte de sine ferdigbygde drømmeboliger i papp og isopor.

Holmlia: 9.klassingene i teknologigruppa på Holmlia skole mottok OBOS-botainment stipendet i januar i år etter å ha levert en imponerende søknad. Elevene har gått igjennom måneder med idémyldring, planlegging og regning, før de endelige modellene nå er ferdig bygd. Sist onsdag var det klart for presentasjon og tilbakemelding fra juryen.

Kreative

OBOS-botainment er et tverrfaglig ungdomsskoleopplegg om bomiljø og arkitektur. Alle skoler med ungdomstrinn inviteres til å søke på et stipend for fordypning i disse fagområdene, hvor vinnerne skal lage egne boligundersøkelser og bygge modeller av deres drømmeboliger. OBOS betaler for gjennomføringen av prosjektet, mens initiativtaker Knut Heier er prosjektleder.

Når elevene ser at fag som for eksempel matematikk har nytteverdi blir det med ett mer interessant, sier Knut Heier, og forteller om stor iver og arbeidsglede hos elevene på Holmlia.

Resultatet er imponerende, men i og med at størrelsen på de forskjellige gruppene er så ulik vil vi ikke kåre noen vinner av konkurransen, sier Heier.

De 26 niendeklassingene som har teknologi som tilvalgsfag er delt inn i 6 grupper i forbindelse med prosjektet. Hver gruppe har utviklet en idé om -og bygd modell av- sitt drømmehus.

Vi har vurdert alle modellene i en jury, og gir gruppene tilbakemelding etter presentasjonen, forteller Heier. Han er imponert over de ferdige resultatene, og vil spesielt berømme gruppen bak "B-hive" for et spesielt gjennomtenkt byggverk.

Varierende resultat

En av gruppene var ikke interessert i å delta på prosjektet og ville heller bygge et biljardbord, i full størrelse.

Men vi hadde misforstått lærerne, noe som er helt normalt, og visste ikke at det var en modell det var snakk om, forteller Mohammed Saddiki (14). Han og makkeren på gruppa måtte dermed legge en ny plan litt i seineste laget, og endte opp med en modell av et hotell de har sett i Marokko, plassert i et steinras.

En annen gruppe har laget et hus hvor det alltid er godt vær, som er bygd i betong for minimalt vedlikehold. Mens bakenden på en Colorline-båt har vært inspirasjonskilde for en boligblokk bygd inn i et fjell. I "flammenes hus" planlegges det sotede panoramavinduer, vannsenger og badebasseng på taket med gjerde av skuddsikkert glass. For Hollywood-stjerner og andre rikmannsfolk.

Bikubehus

Boligen som stakk av med mest heder og ære var imidlertid for helt vanlige folk. "B-hive" er inspirert av en bikube og er planlagt å bygges i herdet aluminium og nanofiber.

"B-hive" er for helt vanlige folk, men noen av leilighetene blir ganske dyre, sier Peter David Ramthun (15). På toppen av bygget ønsker de seg en leilighet med 360 graders panoramautsikt. Vi er den største gruppa og har samarbeidet bra, forteller de dyktige guttene. Det de imidlertid ikke er helt enige om er hvor de ville ha plassert dette huset. I Florida selvfølgelig, mener Edvard Bakke (14). Han ser for seg lange strender og hav, akkurat slik de har bygd opp modellen sin.

Der vil det jo blåse overende, mener Hans-Christian Malme (15).

Noen av de andre guttene mener at det skal stå i Norge et sted.

Også skal det finansieres av reklame, slik at leilighetene ikke blir så dyre, mener Daniel Villadsen (14).

Guttene har planene klare. Og til og med møblene er på plass i øverste etasje.

Men aller først skal de, og resten av teknologigruppa, på guidet bytur for å se hvordan en storby egentlig fungerer. Som en endelig avslutning på OBOS-botainment for Holmlia-klassen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.