RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Når DE UNGE sørger


Sterk ung mann: Erik L. Karlsen har akkurat lagt en rose på kisten til sin døde venn og fetter. På vei til plassen sin serverer han andre sørgende ungdommer et oppmuntrende blikk, og husker å legge en trøstende hånd på skulderen til den dødes lillebror, Lars-Christian.
Sterk ung mann: Erik L. Karlsen har akkurat lagt en rose på kisten til sin døde venn og fetter. På vei til plassen sin serverer han andre sørgende ungdommer et oppmuntrende blikk, og husker å legge en trøstende hånd på skulderen til den dødes lillebror, Lars-Christian.
Vennegjengen har delt alt gjennom to tunge uker, og samlet seg i sorgen etter to døde ­kamerater.

Det står en 18 år gammel gutt ved sin beste venns kiste. Han snakker rolig, som om vennen fortsatt er her, foran over 450 mennesker som fyller Sylling kirke og gressplenen utenfor.
– Det er uvirkelig. Du hadde alle forutsetninger i livet, og var min aller beste venn. Jeg velger å ikke kalle deg en venn, men min bror. Jeg skal gjøre alt i min makt for å hedre deg, sier gutten ved kisten.
Det er torsdag denne uken, og Erik L. Karlsen tar farvel med Robin Nordby-Håvet. Robin ble 17 år.
Noen minutter senere finner Erik plassen sin ved kisten, og bærer bestevennen til graven. På plenen utenfor kirken får han klemmer og kondolanser.
Midt i sorgen står han oppreist. Etter noen dager få andre kan oppleve.
To dager tidligere sto samme Erik ved en annen kiste. Kisten til sin venn og fetter, Einar Holmen. Også da holdt han minnetale.
– For meg kunne du aldri dø. Vi har så mange minner sammen. Arret over det høyre øyet mitt er et minne om deg, fra du slo meg med en bruskasse. Vi fant på så mye sammen i oppveksten. Vi møtes igjen, sa Erik.
Før han var med og bar kisten til graven. Einar Holmen ble 18 år.
En brutal bilulykke i Konnerudbakkene søndag 9. juni frarøvet en vennegjeng i Sylling to av deres aller beste venner.

Står samlet

I to uker har vennene stått sammen i sorgen, gjennom sjokk, vantro, fortvilelse, sinne, frykt, skyldfølelse, savn og søvnløshet.
– Jeg har ikke vært alene etter at ulykken skjedde, sier Erik.
– Hele tiden har jeg vært med venner. Vennene mine er de jeg stoler mest på ved siden av familien.
– Vi har funnet på ting, grillet, kjørt båt og vært en tur i Sverige. Og vært hjemme hos hverandre.
Slik har skoleeleven klart å bearbeide sorgen i denne første perioden. Det er blant venner han har klart å hente krefter til å stå rak i kirken gjennom to begravelser.
– Farmor så at jeg hadde lagt ut en status på Facebook, og synes det jeg skrev var så fint. Hun mente jeg kunne si det i kirken. Det var da jeg bestemte meg for å snakke ved kistene. Men det ble litt andre tekster enn det som lå på Facebook, sier Erik, som er glad han holdt sine minnetaler.
– Det har vært hardt å holde maska når jeg har stått der. Jeg er jo så lei meg.

Venner

– Når sorgen er på sitt tøffeste er det beste man kan gjøre å bruke nettverket sitt. Å holde sammen, være sammen og snakke sammen, sier Liv Melar. Hun er daglig leder av psykososialt kriseteam i Lier kommune, og var til stede på samlingen som ble holdt på Sylling skole da nyheten om ulykken spredte seg søndag for to uker siden. Der ga de en oppfordring om å holde sammen.
– De unge er flinkere enn voksne til dette. De samler seg på en helt annen måte. De gir signaler om at de har omsorg for hverandre, sier Melar.
Psykososialt kriseteam informerer, og er tilgjengelige for dem som trenger støtte.
– Vi bistår ofte med praktiske ting i en innledende fase. Det kan være å låne bort en telefon eller etablere kontakt. Ellers er vi en naturlig støttespiller når sorg blir en sykdom, altså i neste fase av sorgbearbeidelsen, sier Melar.
– For de fleste er det best å være i hverdagen. For disse ungdommene betyr det nå å gå inn i ferien, med hva det medfører av reiser og kanskje sommerjobber. Det er greit å flytte fokus til noe annet enn sorgen.
Melar understreker at ungdom takler sorg ulikt.
– Noen gråter, noen gråter ikke. Da er det viktig å tenke på at de som ikke gråter kan være like lei seg som de som gråter.

Uten ord

Det er ikke lett å sette ord på sorg. Ord blir fattige. Det finnes ikke ord som kan beskrive følelsene. Ord strekker ikke til. Eller som det ble sagt i kirken under en av de to begravelsene tidligere denne uken: – I en slik situasjon er spørsmålene flere enn svarene. Alt er ubegripelig og meningen fraværende.
Erik L. Karlsen forsøker å tenke på hvordan han reagerte da nyheten om ulykken i Konnerudbakkene nådde Sylling.
– Først fikk jeg et bilde fra ulykken sendt over fra en kamerat. Jeg så jo at det lignet på bilen til Einar. Jeg tror jeg bare fortsatt med det jeg holdt på med.
– Etter en stund fikk jeg vite at det var bilen til Einar, og at han var skadet. Fortsatt ville jeg liksom ikke tro det. Så kom beskjeden om Robin. Og at han var død. Men jeg bare fortsatte å klippe plenen. Følelsene ville ikke slippe inn.
– Først da mamma kom hjem og jeg fikk en klem reagerte kroppen. Da slapp følelsene løs.
– Jeg tenker at jeg kanskje får en sterkere reaksjon når alt dette er over. Etter at vi er gjennom begravelsene og dagene blir vanlige igjen.
Sammen med vennene har han snakket om de to kameratene. Og om ulykken. Om hva de føler.
– At vi er sammen er ikke bare en flukt fra følelsene. Vi snakker om de to, hva vi gjorde og at vi savner dem. Da vi kjørte båt i ettermiddag ble minnene om Einar veldig sterke. Vi kjørte mye båt, og han ville elsket det, sier Erik.
– Jeg tenker på de to i den andre bilen også. Om hvordan det går med dem.

Være synlig

– Jeg vil si at Sylling er et sterkt lokalsamfunn. Det tror jeg er positivt. Og jeg ser at de unge ikke skjuler sorgen sin. De holder sammen hele tiden. Unge er flinkere enn voksne. Voksne er mer reserverte når sorgen rammer.
Sogneprest Ole Johan Stokstad står foran kirken sin i Sylling.
– Enhver begravelse er trist på sin måte,

Det har vært hardt å holde maska når jeg har stått der. Jeg er jo så lei meg.
Erik L. Karlsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere