RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Når det uvirkelige blir virkelig

Min menig er at en lokalavis har en viktig oppgave i å formidle saker som er viktige for det lokalmiljøet den dekker. En lokalavis er ofte det eneste mediet som lokale interessegrupper, velforeninger, idrettslag og politikere kan komme til ordet. Som disse kan kjøre sakene sine i. Lokalaviser rundt i Norge, med lavere opplag og færre lesere enn Nordstrands Blad, har spilt viktig og til dels avgjørende rolle for å ikke si en avgjørende rolle f. eks. i forbindelse med vei eller bruprosjekter i distrikts Norge.

Så har selvfølgelig en lokalavis flere oppgaver. Den skal selv på lederplass ta stilling. I artiklene skal sakene gis en omtale. Denne omtalen kan så langt jeg kjenner til være "farget" av det synet avisen har tatt gjennom ledere. Men det som kjennetegner lokalavisene landet rundt, er at de slipper lokale grupper til med sine synspunkter. Gjennom hele saksgangen. Det som er vanlig er at lokalavisen er på lokalmiljøets side. Det er i alle fall min oppfatning, etter å ha lest flere lokalaviser fra det ganske land enn de fleste vil jeg tro i en periode på nesten ti år.

Grunnen til at det er viktig for lokalbefolkningen i å ha lokalavisen i ryggen, er at lokalavisen er det eneste lokalmiljøet/småstedene/bydelene har å vise fram overfor "makta". Dette virker. Når lokalavisene slutter å bry seg om saker som opptar store deler av et lokalmiljø: (Jeg gjentar) interessegrupper, velforeninger, idrettslag og lokalpolitikere, er det ikke lenger noe å vise fram overfor makta.

Jeg trodde at Nordstrands Blad var på beboernes side. Men nå tror jeg det ikke lenger. Det var med stor forventning jeg åpnet Nordstrand Blad (NB) fredag for å lese om hvordan avisen omtalte miljøvernsministerens tillatelse til å dumpe gift rett ved Malmøya. Jeg håpet på det beste, men fryktet det verste. Og min frykt ble bekreftet. For å oppsummere hvem som har vært mot dypvannsdeponiet: velforeningene på øyene, Bekkelaget vel, Nedre Bekkelaget vel, fellesvelet for Nordstrand, Folkeaksjonen mot giftdeponi, et samlet BU og alle lokale politiske partier. I tilegg en rekke enkeltpersoner. Og ikke minst NB i en ikke for fjern fortid. NB på lederplass og NB som medarrangør på folkemøtet med nesten 150 mennesker til stede.

Hva møter alle oss som abonnerer på lokalavisa NB på side fredag 9. desember: "Arbeidene kan starte." Så følger et intervju med havnedirektør Anne S. Hamran. Havnedirektøren er selvfølgelig glad for at hun nå kan begynne å dumpe gifta i vårt nærmiljø.

Ingen av de som har vært mot ble sluppet til. Hvilken journalistikk er dette? Det bør ikke være ukjent i redaksjonen i NB at mange har engasjert seg lenge mot dette. Ville det ikke vært et poeng å spurt om en kommentar også fra denne siden og ikke bare være et propagandaorgan for Oslo Havn? Hvorfor ble ikke velene spurt? Hvorfor ble ikke BU spurt? Hvorfor ble ikke Folkeaksjonen mot deponi spurt?

Har NB byttet standpunkt? Jeg kan ikke se at NB på lederplass har skrevet at NB ønsker et giftdeponi ved Malmøya, men jeg husker det motsatte og at NB var medarrangør for å få stoppet giftdeponiet.

Hva har hendt? På samme måte har NB byttet standpunkt når det gjelder Mosseveien i tunnel og jeg anser denne saken som død når lokalavisen ikke viser at de står på beboernes side.

Hvem er det som styrer standpunktene som NB nå har? Kan det være den enkelte journalist sine politiske oppfatninger som styrer hva NB skal mene, og dermed også står fritt til å ikke ta kontakt med eller ville gjennomføre intervju med de som har et annet syn?

Hva kan lokale organisasjoner, vel, idrettslag, folkeaksjoner og politiske partier forvente i fremtiden? Vil de som har en annen mening enn den enkelte journalist ikke komme til ordet, eller vil NB slippe til alle?

Til slutt. Kampen mot å dumpe gift ved Malmøya forsetter. Lenkegjenger er under etablering slik at lekterne ikke kan flyttes. Langøya er kun 40 millioner dyrere. Det finnes ingen grunn til å dumpe gift ved Malmøya. Dette skal nå fram, Oslo Havn KF skal stoppes.

PS: Jeg trodde at en avis fungerte slik at standpunkter ble tatt på lederplass og at artikler skulle gi ett så bredt meningsmangfold som mulig. Rett meg hvis jeg tar feil.

Kai Aspheim
Arbeiderpartiet og Folkeaksjonen mot gift dumping.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere