*Nettavisen* Nyheter.

Når ett glass holder

Noen viner er nemlig så gode.

Den delikate skaten kommer best til sin rett tilberedt og presentert på klassisk vis – slik som her. Da kjenner vi den fine teksturen på kjøttet, og smaken kommer godt fram siden tilbehøret ikke krever for mye oppmerksomhet.

Mineralsk vin

Selv om konsistensen er sjeldent fast og saftig hos denne fisken, er det likevel ingen tvil i min munn om at dette er sjømat. Smaken er mineralsk, og det vil passe med en tilsvarende mineralsk vin med høy naturlig friskhet.

Behovet for friskhet understrekes av tilbehøret, som samtidig vil ha godt av en vin med en viss konsentrasjon,

Chablis, Sauvignon Blanc og Grüner Veltliner kan være ganske sikre kort, litt avhengig av hvor rik retten blir. Men en kan også la seg overraske med mineralske viner annetsteds fra.

Blant annet kan vin fra Etnas høyereliggende vinmarker på Sicilia, laget på Carricante-druen, treffe godt med sin frukt, friskhet og mineralitet.

Sukkerrangering

En annen god vei er Riesling fra Wachau i Østerrike. Riesling generelt får gjerne god friskhet og mineralitet, og i Wachau ligger mineraliteten nærmest utenpå vinene.

Denne mineraliteten kommer spesielt godt til uttrykk i viner fra Achleiten i Weissenkirchen.

Wachau har sitt eget sorteringssystem for vinkvalitetene i området, som rangeres etter hvor mye sukker druene inneholder ved innhøstingen.

Først høstes Steinfeder-vinene, som er lette og ikke kan ha høyere alkoholinnhold enn 11,5 %. Fedrespieler høstes med litt mer modning, og kan ha mellom 11,5 og 12,5 % alkohol.

Verdt hver krone

Sist innhøstet, rikest og mest konsentrert er Smaragd-vinene som også normalt har størst lagrings- og utviklingspotensial.

Til denne retten var 10764 Riesling Achleiten Smaragd 2009, Domäne Wachau, Wachau, Østerrike. Kr 218.90 (Basis) nydelig. Selv om prisen kan synes stiv, er vinen verdt hver krone.

Dette er såpass konsentrert stoff at en ikke skal helle det i seg i store mengder uansett. Ett glass holder lenge, og gjør stas både på kokken og på skaten selv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag