RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Når familien er blitt et lappeteppe


SISTE TILSKUDD: I familien Husebye Lippestad er minstejenta Madicken (1) naturlig midtpunkt. Signe Husebye Lippestad har bidratt i Sølvi Walan Foss' bok om «Lappeteppefamilier».
SISTE TILSKUDD: I familien Husebye Lippestad er minstejenta Madicken (1) naturlig midtpunkt. Signe Husebye Lippestad har bidratt i Sølvi Walan Foss' bok om «Lappeteppefamilier». Foto: Foto: Lars Weimoth
Med åtte barn i familien, var Signe Husebye Lippestad en naturlig bidragsyter da Sølvi Walan Foss skulle skrive bok om livet med mine, dine og våre barn.

NORDSTRAND: Vi treffer de to hjemme hos Signe på Nordstrand. Hun sa i fjor ja til å dele noen av sine erfaringer i Sølvis bokprosjekt «Lappeteppefamilier – hverdagsliv med mine, dine og våre barn».

En ny start

Mye litteratur og avisartikler på temaet samliv, skilsmisse og barn finnes fra før. Kunne enda en bok utgjøre noen forskjell?

Sølvi Walan Foss fant mye litteratur, ja. Men ikke om det emnet hun hadde størst behov for å tilegne seg kunnskap om.

– I mange av bøkene jeg fant var «det nye livet» gjerne omtalt i et lite kapittel på slutten. Jeg ville skrive mest om akkurat den fasen, sier hun og kikker over på Signe som har hentet datteren Madicken (1) etter minstejentas formiddagshvil.

Brudd er tøft

Mange forhold tar slutt, og nye etableres. Hvordan skal en så lykkes i runde to eller tre, gjerne med barn i bagasjen og flere voksne involvert?

Da Sølvi Walan Foss opplevde samlivsbrudd i 2004, ble antall mennesker avbildet på julekortene hun alltid sender ut redusert fra tre til to – hun og sønnen Clemens.

– Jeg smilte på bildene, men ikke inni meg. Brudd med barn er tøft for de fleste, sier Sølvi over kaffe og medbrakt bakverk i Florabakken.

1+1 = 5

Da Sølvi så traff sin nye mann, hadde han to gutter fra før. To nye skudd på stammen er kommet til verden etter det. Nå teller familien syv. Det er ikke alltid like enkelt, og dette følte hun for å fortelle andre om. Sølvi opprettet bloggen: «Lappeteppefamilien». En blogg som ble startskuddet til en bok.

– Jeg ønsket å fortelle om livet i ærlige farger. Det er mye idyllisering der ute. På vei inn i et nytt forhold med mine og dine barn, ekser, familie og venner på flere fronter, kan det nye samlivet faktisk starte med en del minuspoeng. Utfordringene står i kø, midt oppe i forelskelsen, sier Sølvi og legger til:

– Spørsmålet blir: – Hvordan i all verden gjør vi dette, kjære?

Mange er skeptiske

Sykepleier Signe er gift med advokat Geir. De møttes da begge var gift på hver sin kant. Familien er blitt profilert etter ektemannens rolle i den historiske rettsprosessen etter 22. juli-saken – en familie som til tider teller ti mennesker i hus, hvorav åtte barn og unge.

Tidsklemma er bare forbokstaven. Enkelt og greit er ikke overskriften.

LES SAKER OM GEIR LIPPESTAD HER:

– Det kommer til å bli forferdelig

Skrev notat til seg selv 23. juli

Geir Lippestad er hverdagens forsvarer

Signe var rask til å svare ja da Sølvi tok kontakt, da hun opplever at mange er skeptiske for å prøve igjen etter brudd der følelseslivet kan ha fått både en og to trøkker.

Lytt til fagfolk

– Jeg hadde fire barn og Geir to da vi ble sammen. To av barna har handikap som gjorde det ekstra utfordrende. Det krever planlegging og kommunikasjon. Jeg er egentlig stolt over at vi har fått det til, og tenkte jeg kunne bidra med mine erfaringer, sier hun.

Boken inneholder også råd fra en advokat, en lærer, flere terapeuter, samt både prest og psykolog.

– Det kan jo høres ut som en skal starte en mellomstor bedrift?

– Ja, det kan du si. Men det er viktig å ikke skyve problemene under teppet selv om forventninger og forelskelse banker hardest på døra. Å få kjærligheten til å fungere er ofte et krevende prosjekt. Da er det viktig å snakke om avtaler, helheten og det praktiske først som sist, sier forfatter Sølvi, som til vanlig er i full jobb som HR/informasjonsdirektør.

– Jeg har egentlig skrevet en bok om realisme og håp.

Barna havner i klemma

Samlivsbrudd er ofte konfliktorienterte, og verken Signe og Geir eller Sølvi og hennes Finn Erik har gått helt klar av dette.

– Vi voksne har lett for å bli primitive når det er konflikter. Kanskje sinte og skuffet. Opptatt av å ha rett. Da er det lett å glemme at barna blir sittende i en klemme, sier Signe.

– Den første tiden av et forhold med mine og dine barn – og alle involverte – fører ofte med seg en del barnesykdommer. Det Geir og jeg har klart, er å sette raushet og romslighet i sentrum. Det har fungert for oss, legger hun til.

Om fornuft og følelser

Boken inneholder tips til hverdagslogistikk, kranglefrie soner, pleie av kjærligheten, vellykkede ferier og bursdager, samarbeidsavtaler med eksen, samt mange andre spørsmål omkring følelser og fornuft, plusser og minuser, gleder og frustrasjoner.

Lappeteppefamilier er ikke bygget på det samme grunnfjellet. Det ligger i ordet. Men det kan bli et bra byggverk. I det ligger håpet.

– Ja, boken formidler et positivt budskap om at det går fint å bygge en trygg og god framtid for en familie i «runde to». Utfordrende, ja, men fullt mulig, smiler Sølvi.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere