RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Når hatten passer


I år, som i fjor, forventes det hatter i alle størrelser, fasonger og farger når Øvrevoll galoppbane inviterer til Norsk Derby.
I år, som i fjor, forventes det hatter i alle størrelser, fasonger og farger når Øvrevoll galoppbane inviterer til Norsk Derby. Foto: Foto: Simen Grytøyr, Scanpix
Én dag i året er hattene flere, større og mer kreative en ellers. På en travbane.

Når Øvrevoll galoppbane en gang i året byr opp til Norsk Derby 22. august, er det ikke bare veddeløpet, men også kjendiser og hatter, som får mye oppmerksomhet.

– Jeg tror hattene blir høye i år. Hester og hatter er en uslåelig kombinasjon, så det er klart jeg gleder meg, sier Finn Schjøll, som er årets speaker og juryformann for hatteparaden, der Miss Derby 2010 og tre andre klassevinnere kåres.

Fjærpryd

– På Øvrevoll kan det ta litt av. Det kan være stort og flott, og du skal ikke bry deg om at fjæra på hatten er så lang at den treffer sidemannen, sier Åse Strand, som er modist, en som lager hatter.

Strand står ved arbeidsbordet og danderer fargerike fjærer på en hatt som sannsynligvis kommer til å bli båret rundt på Øvrevoll under årets derby.

– Det er jeg ganske sikker på. Jeg har en kunde som jeg tror kommer til å like den, sier Strand.

Mistet tellingen

Hun plasserer kreasjonen på hodet, går bort til speilet og justerer litt på en lilla fjær, før hun fortsetter arbeidet ved bordet. Å fullføre en hatt kan ta timer, men også dager. Det finnes ingen idealtid.

I det lille atelieret finnes det så mange hatter at selv skaperen har mistet tellingen. Men hvor mange av Strands kunstverk som til slutt finner veien til Øvrevoll, er det ingen som vet ennå.

For langt ifra alle deltakerne starter i god tid med forberedelsen til Norges ubestridt største festdag for hatter.

– Noen er tidlig ute, men de fleste kommer dagen før og sier at de trenger en hatt, sier Strand.

Hattetranse

Derbydagen på Øvrevoll er dagen for å se og bli sett med hatt. I likhet med forbildet Royal Ascot i England, er det store forventninger til hvem som dukker opp i hva.

Men arrangøren av Norsk Derby lover at hattebruk ikke er noen forutsetning for å trives, selv om interessen for hatteparaden, hattekonkurransen, har tatt av.

– Det er først de ti siste årene det har blitt skikkelig stort. Antallet påmeldte har ligget på mellom 100 og 150. Paraden får nesten mer fokus enn veddeløpet, sier Liv Kristiansen fra sportsavdelingen på Øvrevoll galoppbane.

Flest kvinner, men også barn og menn, melder seg på. Det er juryformann og speaker Finn Schjølls jobb å få dem opp på catwalken.

– Kvinner vil gjerne se best ut, men det skal ikke nødvendigvis bli bemerket. De må lokkes opp på podiet, sier Schjøll.

Noe for meg?

Ikke alle føler seg komfortable med hatt på hodet. Men det finnes et vell av farger, stiler og materialer å velge mellom, så det gjelder bare å finne noe som kler bærerens personligheten og anledningen, mener Åse Strand.

For den som har lyst til å bli en hatteperson, men ikke helt tør, har hun følgende råd:

– Gå til en modist og få hjelp til å finne noe som passer. Det går an å starte med noe enkelt uten så mye fjær og fjas. Det finnes en hatt for alle.

Flinkere

Sommerens blomstrete klestrender har presset hattene noe ut av motebildet, men generelt har nordmenn blitt flinkere til å bære hatt, spesielt på vinterstid, mener modisten.

Men det er alltid mulighet til forbedring.

– Det finnes så mange muligheter til å pynte seg. Og hvis du for eksempel skal i et bryllup, men ikke vil kjøpe ny kjole, kan du kjøpe en ny hatt. Da har du et nytt antrekk, sier Strand.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere