RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Når hverdagen styres av en rusmisbruker

Hverdagen til pårørende er veldig kaotisk og svært uforutsigbar, forteller leder for Veiledningssenteret for pårørende til rusmisbrukere, Lill Mathisen.

Sentrum: Antall rusmisbrukere stiger jevnt og trutt. Hvor mange rusmisbrukere som fins, er ekspertene litt uenige om.

De anslår at det på landsbasis er 12.000 til 15.000 tunge narkomane. En stor del av disse bor eller oppholder seg i Oslo. Dessuten regner man med et sted opp mot 300.000 alkoholikere.
Dessuten fins det veldig mange med andre typer rusproblemer, folk som går rundt, mer eller mindre i halvsvime, og kan være svært vanskelige å leve sammen med, sier Lill Mathisen.

Redde og skamfulle

Og det er nettopp de som lever i kretsen rundt rusmisbrukeren, Veiledningssenteret er til for.
Ofte kan oppimot ti mennesker regnes som pårørende til en rusmisbruker. Dermed er det veldig mange mennesker som tilhører denne gruppen, sier Mathisen.

Ved senteret kan pårørende henvende seg både på telefon og ved å møte opp, gjerne med en avtale på forhånd.
Hva kjennetegner de pårørende?
Mange er redde, hverdagen er veldig kaotisk og svært uforutsigbar, forteller hun.
Dessuten er det mange skamfulle og bebreider seg selv. Det gjelder særlig foreldre. De bebreider seg selv nesten automatisk og tenker "hva kunne jeg ha gjort annerledes? Kunne jeg ha gjort noe bedre?", legger sykepleier Marit Hellesnes til.

Man tar på seg oppgaven alene for å få en misbruker til å slutte å ruse seg og tror det vil gå bra, men man klarer det sjelden på egenhånd.

Trenden viser at det stadig blir vanligere å blande forskjellige rusmidler, noe som gjør virkningen enda farligere, og ikke minst enda mer uforutsigbar for de pårørende.

De fem ansatte ved senteret kommer i kontakt med mange dramatiske og triste skjebner. De forteller om pårørende som nærmest legger ned sine egne liv og kun lever og jobber for å hjelpe rusmisbrukeren, som gjerne er i nærmeste familie. At en mor bruker all sin tid og sine penger på å holde sønnen eller datteren sin med heroin, er ikke uvanlig, blant annet fordi de er opptatt av å holde avkommet unna kriminalitet.

Husk de pårørende!

I regjeringens Soria Moria-erklæring er arbeidet med rusmisbrukere et viktig punkt, i følge Mathisen og Hellesnes.
Det skal skrives en nasjonalt forpliktende opptrappingsplan for rusfeltet. Og da håper vi jo også at det følger penger med dette, sier Lill Mathisen.

Vi er bekymret for at politikerne skal glemme de pårørende, slik de gjorde da de for noen år side lagde opptrappingsplanen for psykiatrien, sier Marit Hellesnes.

Det er vår oppgave nå å påvirke, slik at de pårørende ikke blir glemt. Vi må ikke glemme at pårørende til rusmisbrukere opplever en stressituasjon som etter hvert blir synlig både for arbeidsgiver og for omgangskretsen. Så ender det i sykmeldinger, og da blir det fort veldig dyrt for samfunnet, sier hun.

Ta kontakt

I tillegg til å ta snakke med pårørende i telefon og i møter, arrangerer Veiledningssenteret pårørendekurs. Dessuten arrangeres det uformelt treff siste onsdag hver måned, fra kl 14-16. Her er det bare å stikke innom.

Mathisen og Hellesnes oppfordrer pårørende til rusmisbrukere å ta kontakt med Veiledningssenteret på tlf 22 99 34 90. Senteret holder til i Akersveien 24 på Fredensborg og er drevet av Norske Kvinners Sanitetsforening.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere