RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Når skapertrangen er et primærbehov

For noen er det å få uttrykke seg kunstnerisk like viktig som å spise og sove. At det kan være en tøff egenskap å leve med har mange av våre tidligere og nåværende kunstnere erfart.

Majorstuen:Maleren Sidsel Sommerfelt har opplevd dette selv og kommenterer det slik: "Jo da, det har tidvis vært litt av en reise!"

Det ligger som regel mye av både blod, svette, tårer og ikke minst økonomiske bekymringer i kjølvannet av en kunstners "gjennombrudd". Noen gir opp drømmen om å leve av kunsten, og slår seg til ro med et liv som deltidskunstnere. For andre fins det rett og slett ikke noe alternativt levebrød selv om brødet ofte blir mangelvare.

Sidsel Sommerfelt hører til blant sistnevnte gruppe, og har på alle måter erfart hva det innebærer.
Jo da, jeg har gitt alt for å kunne male, og det har kostet. Men det var ikke noen annen vei for meg, i hvert fall ikke hvis jeg skulle bevare helsen. I mitt liv er det å få male den aller største gleden.

Mange om plassen

Sidsel Sommerfelt er født og oppvokst i Porsgrunn, hun reiste tidlig ut i verden og bosatte seg etter hvert i Tyskland. Her fikk hun sin første tegneundervisning.

Hun returnerte til Norge etter 10 år, og fortsatte utdannelsen innen tegning og maling blant annet på Granum Kunstskole i det tempo lommeboken tillot. En del utstillinger har Sidsel hatt, men hun synes det er vanskelig å få vist frem kunsten sin i sentrale gallerier.

Det er mange gallerier i byen vår, men det er sannelig mange kunstnere som ønsker å stille ut også. Mange av galleriene er fullbooket for lang tid fremover. Jeg er så heldig å ha noen gode støttespillere som hjelper meg, men det jeg synes er aller vanskeligst, nemlig å selge meg selv som kunstner, sier hun.

En av disse er den meget anerkjente og fantastisk flinke maleren Dag Thoresen, som er av de faste utstillerne i Galleri Haaken. Det gjør godt med positiv oppmerksomhet fra en jeg respekterer så høyt.

Dag Thoresen

Det er tydelig at Thoresen liker Sidsel Sommerfelts abstrakte bilder. Han beskriver hennes malerier blant annet slik: "Bildene er puls. De har spenning i seg. Fargen er markant tilstede. Den er vakker, energisk og levende. For meg blir dette sinnsbilder av en kontemplativ, lysende verden. Bildene er høyst levende ekspressive."

Høyst levende er kunstneren selv også, og når hun snakker om selve maleprosessen, oser hun av energi. Bildene hennes har blitt mer og mer abstrahert de siste årene, og hun bruker gjerne materialelementer lagt inn i malingen.

Personlig abstrakt

Dette med å male abstrakt har vel med personlighet å gjøre. Jeg bruker motiver fra Lofoten i nord til Frankrike, Hellas og Spania i sør, men i mine bilder er det fargene og komposisjonen som skal skape gjenkjennelse. Jeg kan rett og slett ikke gjøre det på noen annen måte naturen får ingen konkurrent i meg.

Lokalavisen treffer Sidsel Sommerfelt på Amaldhus på Majorstuen, hvor hun tidligere har benyttet soverommet til Amaldus Nielsens døtre til å utfolde seg på store lerret. Hun har det travelt om dagen, hun skal flytte inn i nytt atelier.

Jeg har vært så heldig! Nå flytter jeg bilder og utstyr til en praktfull villa i Oscars gate. Jeg er invitert med i et atelier-felleskap, og gleder meg stort over både fasilitetene og ikke minst det sosiale. Det kan bli litt vel ensomt å holde på for seg selv. Samtidig har jeg en del bilder utstilt i bydelsadministrasjonen i Sommerrogaten 1. De blir hengende helt til sommeren. Det er deilig at det skjer litt! avslutter malerinnen.

Visst er det det. Det våres rett og slett, forhåpentligvis for oss alle.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere