RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Bjørg Duve er aktuell med boken “De våknes drøm”.
Bjørg Duve er aktuell med boken “De våknes drøm”. Foto: FOTO: ELISABETH C. WANG

Når trygghet mangler

– Hvordan er det leve i et samfunn hvor neste endring kommer før man har prøvd ut den forrige? Forfatter Bjørg Duve er bokaktuell.

ULLERN: – Utgangpunktet for denne boken, som er min andre utgivelse, er mangel på trygghet og hvordan nettopp utrygghet virker inn på folks liv, sier Duve.

– Skapt selv

Boken «De våknes drøm» er en samling av 12 nupereller. 12 selvstendige historier som likevel henger sammen gjennom temaet.

– Jeg er utdannet journalist og klarer ikke helt legge vekk det jounalistiske språket. Fortellingene befinner seg i rommet mellom novellen og journalistikken. Et rom jeg selv har skapt, sier hun.

– Elske og bli elsket

I forordet til boken skriver professor Astrid Nøklebye Heiberg:

«Forholdet til andre mennesker er den største utfordringen vi har. Det handler om tilknytning og nærhet, skuffelser og savn, lengsel og sårhet – i bunn og grunn om å være glad i, elske og bli elsket.»

– Jeg tar opp hvordan vi mennesker kan ha det i samspillet med verden rundt oss. Denne gangen handler det om hvordan det kan være når trygghet mangler, hvordan vi strever med våre liv, og om hvor vanskelig det til tider kan oppleves.

Samfunnets påvirkning

Selv var Duve den første prosjektlederen for Mental helses hjelpetelefon. Telefonene strømmet på.

– Jeg mottok telefoner fra folk som gruet seg til jul. Samfunnet og handelsstanden applauderer, mens en stor del ikke vet hvordan de skal komme seg igjennom. Det får en til å tenke. Hvordan kan vi lage et samfunn som gjør folk friske? sier Duve.

Eget liv

Hun innrømmer at historiene av og til lever sitt eget liv og derfor ikke alltid ender slik hun først hadde tenkt.

– Historien har tatt over og bestemt selv. Det hender også jeg kun har sluttpoenget. Da må jeg lage historien som kommer fram til det, sier hun.

Og Duve er helt klar på en ting. Poenget er ikke at folk skal være enige i det hun skriver.

– Jeg vil engasjere folk nok til at de må stoppe opp og tenke. Har hun rett eller er hun helt på villspor? Jeg ønsker ikke å dytte mine meninger på noen, men man må tenke selv. Det er viktig, uansett, avslutter Duve.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere