RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Når vettet er borte

Det er mye søppel som sendes på fjernsyn i løpet av en uke, og ja, det finnes en av-knapp. Likevel drister vi oss til å gå et bestemt tv-program i møte. Vi snakker om Idol.

For uansett hvordan en vrir og vender på det, Idol er et program med høye seertall, og da særlig blant yngre seere. De holdninger som formidles i et slikt program blir lagt merke til langt ned i aldersrekkene.

Spørsmålet om mobbing fra dommerpanelet har vært tatt opp tidligere, men nye seere kommer til, og nye ungdommer skal forme sine holdninger til omverden. I så måte må en aften med Idol fremstå som enhver tenåringsforelders mareritt.

Tor Milde & co. er sikkert musikkfaglig fullt i stand til å bekle vervet som dommere i en artistkonkurranse. For unge med høy selvtillit kan det også være nyttig å få tilbakemeldinger på hva som kan forbedres, og at de ennå ikke er verdensmestere. Men det finnes grenser for hvor ufin det går an å være overfor unge mennesker.

Vi er klar over at seertallene til TV2 er avhengig av at det blir slengt noen klare meldinger fra de "vittige" dommere, vi kan vel også ane at mye av det er skuespill, i hvert fall fra dommernes side. For like sikkert som at en ny sesong med Idol er i gang, like sikkert er det at en ungdom får sitt artisthode hugget av i første sending. Dette må til for at Dagbladet og VG i neste omgang skal kunne vinkle en sak på hvor uakseptabel Idol-mobbingen er. Og programmet har fått sin nødvendige dose oppmerksomhet for å holde hodet over vannet enda en sesong.

Sett i dette perspektivet kunne det vært fristende å bare heise på skuldrene og gå videre til noe mer vettugt. Men fakta er at denne mobbingen går rett ut i de tusen hjem, og at den som rammes kan få ødelagt selvtilliten for lang tid fremover. Er det en akseptabel pris å betale?

Mange familier sliter med konsekvensene av mobbing, og skoler og nærmiljø jobber for å komme ondet til livs. Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik hadde som mål å gjøre alle norske skoler til mobbefri sone. Og selv om det er en utopi, flere skoler og lokalsamfunn melder faktisk om en positiv utivkling med mindre mobbing.

Men Idol kan ikke sies å være noe godt bidrag i så måte. Det er ikke lett å forklare hvorfor mobbing er totalt uakseptabelt, når det er satt i system og til overmål applauderes som god underholdning i en av våre riksdekkende fjernsynskanaler. Konkurranse må alle tåle som melder seg på et slikt program, men det går faktisk an å kåre vinnere og tapere uten å sette både seg selv og andre involverte i forlegenhet. Det bør en voksen dommer være i stand til.

For å si det med Mildes eget språk: dette er pinlig!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere