Gå til sidens hovedinnhold

– Når vi blir flinke, får vi gult belte!

– Bare det at de lærer å stå stille, er jo et lite under, sier Bendik Stang, far til August (4).

RØA: To fedre, står og titter gjennom glassdøren. Vi er på det ganske så nyåpnede Mudo Instituttet, som er samlokalisert med Basic treningssenter på Røa. Innenfor glassdøren er de aller yngste i aksjon i kampsporten taekwondo, og selv om de unge "tigrene" bare har holdt på noen uker, aner vi at lærdom, disiplin og kroppsbeherskelse allerede er på vei inn.

De 10 barna, eller tigrene som de kalles her, er mellom fire og syv år, og det tar ikke lang tid før instruktørene John Lundberg og Silje Kveum får orden i rekkene.

Artig disiplin

– Har du tyggegummi!? Det er ikke lov! Gå ut med den, sier John bestemt. En av guttene har helt glemt seg og må rusle med noe senket hode ut av salen. Sekunder senere kommer han inn igjen, stopper i døren, nikker til sine medtigre og er raskt tilbake på plass.

– Dette er betalt barneoppdragelse, smiler Bendik Stang. Sammen med Alexandr Galankin, som er far til Victoria (6), ser han barna lytte ivrig til instruktørene.

– Vi ser allerede en utvikling. Barna blir tryggere på seg selv, mer bevisste. Her lærer de fokus. Bare det at de lærer å stå stille er jo et lite under. Se, der bukket han pent da han gikk inn i salen, sier han.

– Vi er i gang, vi også, sier Alexandr, og Bendik nikker. Og ganske riktig. Når barna er ferdige med sin økt, tar barnepasserne over mens foreldrene også får prøve seg.

Og de er minst like ferske som barna.

– Fem ganger til, så har vi gult belte! smiler Alexandr. Han mener at taekwondo er super trening, både for motorikken og de små grå.

– Og om ti år, hvis vi kommer i en situasjon der vi må forsvare oss, så kanskje vi klarer det!

De to ivrige fedrene er veldig fornøyde med at Mudo Instituttet flyttet inn i nabolaget deres på Røa, mest av alt for barnas skyld.

– Vi ser at de gleder seg. Og så er de veldig opptatt av de koreanske uttrykkene! sier Bendik.

Tradisjoner

De tre kvarterene er over, og de unge tigrene er ferdige og akkurat passe slitne. Instruktør John forteller oss om de tradisjonelle sidene ved den koreanske kampsporten som passer godt i en moderne hverdag.

– Noe av det gamle er tatt vare på. Fokus, samarbeid, disiplin, samarbeid, ledelse. Barna liker å samarbeide, og det kommer fort inn i det, sier John. Han syns det er artig å se hvordan barna utvikler motorikken og forståelsen for de viktigste prinsippene i taekwondo.

– Plutselig merker vi at de hører på oss, det er moro, sier han.

Morsomst å sparke

– Victoria, hva syns du er artig med taekwondo?

– Å sparke fremover! Det er morsomt. Og at pappa trener. Jeg gleder meg alltid til dette, sier hun til Ullern Avis Akerspostens utsendte. Hun betror oss at det snart blir gult belte på henne.

Den noe yngre August, antakelig yngst på gruppen, finner raskt frem til en tegnefilm etter treningen, men han har tid til å fortelle oss hva han syns er artig.

– Å hoppe og sprette med føttene er gøy! Når vi blir flinke, får vi gult belte, sier han.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus