RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Når voksne blir barn

I helgen ble Norges eneste lekemesse arrangert for 30. gang på Grorud samfunnshus. Det var ingen høytidlig markering. Kun masse moro for de som fant veien dit.

Modellbiler, dukker i alle størrelser og fasonger, glansbilder, modelljernbaner, tinnsoldater, og gamle Valvoline skilt. Alt var samlet på en plass under helgens lekemesse. Over 50 utstillere og rundt 1000 besøkende i alle aldre samlet seg i Grorud Samfunnshus søndag. Anledningen var Norges eneste lekeutstilling. En utstilling der de voksne er enda mer entusiastiske enn barna. Fordi her kunne vi finne leker som egentlig ikke er leker, dukker til 100.000 kroner, modellbiler som egentlig er uegnet for barn og jernbanemodeller som er så troverdige at de sikkert fungerer bedre enn mange jernbanelinjer i gamle dager.
Det er Jan Erik Knutsen og Harald Bergsaker som startet lekemesse i 1990. Messen arrangeres to ganger i året, en i oktober og en i mars. Helgens messe var den 30. på rad. Det ble ingen markering denne gangen, sier en av medarrangørene Harald Bergsaker. Likevel er han fornøyd med lekemessen.
- Det er jevnt gode besøkstall. Hvert år ser jeg at det er nye folk som kommer hit for å se eller kjøpe leker og andre samleobjekter, sier Bergsaker.
Gjengangere
Både når det gjelder publikum og utstillere er det mange som kommer igjen og igjen for å se seg rundt etter godbiter, treffe kjente eller for å stille ut. Her kommer det utstillere fra Norge, Danmark og Sverige.
En av de faste utstillerne på lekemessen er København Dukkehus. Bergsaker mener at det er de som har den flotteste utstillingen. Peter Gamdrup har kommet fra København med utstillingen sin. Her er det mye å velge mellom for en ivrig samler. På pulten foran Gamdrup finner vi mekaniske blikkfigurer, modellbiler og papirleketøy. Prisene er høye. Grunnen til det er at alle disse lekene er antikviteter.
- For gamle leketøy betyr det samme som for alle andre samlerobjekter. Det finnes kataloger og takstlister som bestemmer prisen, forklarer Bergsaker.
Peter Gamdrup liker lekemessen på Grorud.
- Jeg liker meg godt her. Nordmenn er veldig flinke til å arrangere. Det er en fornøyelse å være her, sier Gamdrup.
Vanskelig rekruttering
Selv om det er en del unge besøkere på denne messen, er flertallet godt voksne menn. Bergsaker er ikke overasket over akkurat det.
- Dette dreier seg først og fremst om en samlehobby. Da er det bare naturlig at det er litt voksne folk som kommer hit, sier Bergsaker.
Han mener det er synd at færre og færre unge er interessert i å samle ting.
- De unge som vi ser her er stort sett de som har arvet interessen fra foreldrene sine. Før i tiden samlet folk på alt mulig rart, frimerker, pins, tegneserier. Det virker som dagens ungdom er mer interessert i de elektroniske leketøy enn å leke på ordentlig. Det er litt synd, sier han.
Bergsaker håper at messer som denne skal være med på å øke interesse hos stadig flere unge å samle ting og å glede seg over det de får tak i.
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere