*Nettavisen* Nyheter.

Når wienerpølser blir tabu

Fanny Duckert er for tiden bokaktuell. FOTO: ELISABETH C. WANG

Fanny Duckert med ny bok.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fanny Duckert er for tiden bokaktuell. FOTO: ELISABETH C. WANG

SMESTAD: – Når vi får gjester som kommer fra India, skal vi da automatisk servere dem indisk mat? spør Duckert.

Hun er klinisk spesialist og organisasjonspsykolog og har i en årrekke arbeidet internasjonalt med akademisk kompetansebygging i utviklingsland. Duckert har også lang erfaring med internasjonale studentutvekslingsprogrammer og med å veilede studenter fra ulike kulturer.

– Vi skal jo ikke automatisk tro at vi skal servere dem indisk mat. Mest sannsynlig håper de på å få en smak av norsk matkultur, smiler Duckert.

Travel hverdag

Kokeboken «Velkommen hjem til oss! - Gjester, mat og vertskap i en multikulturell verden», inneholder en mengde enkle og overkommelige retter som skal passe i en travel hverdag. For nettopp travle hverdager har Duckert stor forståelse for.

– For ti år siden ga jeg ut kokeboken «Fest i en fei. Kokebok for travle, men gjestfrie mennesker» på Aschehoug Forlag. Den nye boken gir jeg ut på mitt eget forlag, Seriti, ettersom jeg mener behovet så absolutt er tilstede, sier Duckert.

– Mitt ønske er at det med denne boken skal bli lettere å be mennesker med ulik kulturell bakgrunn hjem. I tillegg tror jeg boken er viktig for foreldre, da man ofte møter denne problematikken i forhold til barneselskaper og andre hyggelige anledninger. Jeg har også tatt med noen oppskrifter som er tilpasset mennesker med ulike typer overfølsomhet til mat. Det er jo mest hyggelig å servere noe som alle kan spise, når maten står på bordet, sier hun.

Fakta og religiøse tabuer

Bak i boken finnes det faktastoff, en oversikt over religiøse tabuer og nyttige internettsider.

– Det flest har en aversjon mot er svinekjøtt, noe som er vanlig å servere for oss, men viktig å ta hensyn til. Vi ville jo ikke likt å få servert katte- eller hundekjøtt, som vi kan få på reiser til andre verdensdeler, sier Duckert.

Når det gjelder pølsene i barnebursdager anbefaler hun å bytte de tradisjonelle wienerpølsene ut med kylling eller kalkunpølser. I tillegg anbefaler hun å opplyse om dette.

– Jeg ville dessuten skrevet i innbydelsen til barnebursdagen, at det vil bli servert kylling- eller kalkunpølser. Da trenger ikke foreldrene til de barna det gjelder bekymre seg, og man har sørget for mat alle kan kose seg med, sier Duckert.

– Snu på det hele

Gjennom arbeidet med boken «Velkommen hjem til oss! - Gjester, mat og vertskap i en multikulturell verden», har forfatteren i tillegg fått inspirasjon til å snu litt på det hele.

– Denne boken er beregnet på nordmenn, men jeg ser ikke bort fra at det kunne være interessant å lage en bok om norsk kultur og norske matvaner på engelsk for andre kulturer, avslutter Duckert.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.