*Nettavisen* Nyheter.

Narkoman småbarnsfar kjøpte kanon

Fotballspilleren må betale en bot på 105.000 kroner, men slipper å sone fengselsstraffen så lenge han gjennomfører et promilleprogram. Foto: Arkivfoto

Tatt med våpen, ammunisjon og narkotika, men slipper fengsel på grunn av politisommel.

OSLO TINGRETT: Politiet fant våpnene og ammunisjonen hjemme hos mannen i forbindelse med en ransaking i 2008. Blant de beslaglagte våpnene var en 20mm. Madsen maskinkanon, et maskingevær (BESA mod. MK III), fire rifler og 1.300 patroner av ulike kalibre.

Verken våpnene eller ammunisjonen var forsvarlig nedlåst og lagret. Mannen hadde heller ikke våpentillatelse for noen av våpnene.

I retten erkjente småbarnsfaren, som bor sentralt i Oslo, straffeskyld for riflene, men ikke for maskingeværet og maskinkanonen som stammer fra et tysk jagerfly brukt under andre verdenskrig.

Mannen mente kanonen var et historisk våpen av stor interesse, men at denne og maskingeværet ikke var å anse som våpen da de ikke var brukbare.

Børsemaker

Laboratorieundersøkelser gjennomført av Kripos konkluderer imidlertid med at våpnene ikke er gjort varig ubrukelige etter dagens regelverk og dermed må anses å være registreringspliktige.

Mannen er tidligere dømt en rekke ganger for brudd på våpenloven. Han er utdannet børsemaker og svært interessert i våpen. Tingretten mener derfor mannen burde ha kjennskap til regelverket for plombering og uskadeliggjøring av våpen.

– Til tross for kjennskap til våpen og våpenloven evner han ikke å overholde våpenlovens bestemmelser og han har ved flere anledninger hatt diverse våpen og ammunisjon nærmest slengende rundt, heter det i dommen.

Også i 2010, etter at mannen var tiltalt for blant annet kanonkjøpet i 2008, ble mannen tatt med en uregistrert rifle og en større mengde ammunisjon.

Les også: Slo bruden til blods med ølglass

Stjal fra sin egen mor

Tiltalelisten er lang og omfatter også tyveri og bedrageri. I en periode i 2009 bodde han hjemme hos sin mor. Her stjal han flere kredittkort som han brukte for nokså betydelige beløp på kjøp av varer og tjenester. I tingretten erkjente mannen forholdene og forklarte mannen at han trengte penger og var sint på moren.

Mannen forklarte i retten at han er rusmisbruker. I løpet av de siste årene er han tatt en rekke ganger for narkotikabesittelse, blant annet for metamfetamin, hasj, amfetamin og piller.

Tingretten mener rusmisbruket innebærer en risiko for gal bruk av våpen.

Les også: Finn-svindlet ni personer fra gutterommet

Brudd på menneskerettighetene

Forholdene mannen dømmes for ville isolert sett ligger på rundt åtte måneders fengsel. Mannen får en del strafferabatt for tilståelsen. I tillegg anfører både aktor og forsvarer at den tiden som har gått siden lovbruddene til saken kom opp for retten er et brudd på Den Europeiske menneskerettighetskonvensjonen. Straffen settes derfor til fem måneders betinget fengsel i tråd med aktors påstand.

Mannen er innkalt til forkynning av dommen den 1. oktober. Det er derfor ikke kjent hvordan han stiller seg til den. Dommen er derfor ikke rettskraftig.

Les også:

Kappet nesten av hånda til kameraten med kjøttøks

Kvinne (23) stjal Rolex-klokker for 500.000

Stjal smykker fra sin egen mor for å betale gjeld til kriminelle

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.