*Nettavisen* Nyheter.

Nasjonal-biblioteket inviterer og spanderer

Utvidelsen og ombygningen av Universitetsbiblioteket til nytt Nasjonalbibliotek har neppe gått noen hus forbi. Men at fornyelsen også omfatter tilbudet i så stor grad, er antakelig mindre kjent.

SENTRUM: Biblioteket har tilbud til oss alle. Her kan man lese ferske aviser, drive slektsforskning, se en utstilling eller høre foredrag. Utstillingsområder, lesesaler, og kafeen er åpen for publikum seks dager i uken. Nasjonalbibliotekets to filialer, i Oslo og i Mo i Rana, er nasjonens hukommelse, her er det meste som er bevart av informasjon om Norge samlet. Kurator Daniela Bütchen er ikke i tvil om hvor man først bør henvende seg uansett hva slags info man søker om landet vårt, i nær eller fjern fortid.

Institusjon med ambisjoner

Nasjonalbiblioteket rommer kunnskap om det meste. Vi har blant annet samlinger av håndskrifter, kart, bøker, tidsskrifter, aviser, foto, film, kringkasting, musikk og nettdokumenter. Alle som leter etter noe i fortiden, bør begynne her. Det er ganske uvanlig, faktisk, at så mange samlinger lokaliseres under samme tak. I andre land er slik kunnskap ofte fordelt på flere institusjoner. Vi har som mål å bli et av Europas mest spennende og moderne nasjonalbiblioteker. Dette forutsetter utvikling av nettbasert kunnskaps- og kulturformidling, og vi jobber kontinuerlig med digitale løsninger. Men vi ønsker også å være kulturformidlere utover arkivene og samlingene våre, derfor prøver vi å legge opp et allsidig program.

Fri entré

Og årets program har vært mangfoldig og til dels veldig godt besøkt. Ibsen-året har selvfølgelig stått i fokus, og Nasjonalbiblioteket har invitert til konserter, foredrag og skuespill relatert til Henrik Ibsen. Disse arrangementene har ofte hatt en utradisjonell vinkling, og publikum har fått møte ukjente sider ved Ibsen, blant annet hans forhold til både kvinner og mat. Det har vært Ibsen-stafett for ungdom, Peer Gynt som barneteater og Ibsen-quiz samt utstillingen Orginal Ibsen/Ibsen Orginal. Og alle bibliotekets arrangementer er altså gratis. Nå går Ibsen-året mot slutten, og nye og spennende arrangementer står for tur.

Frossenmat og P-piller

Neste arrangement er kveldens foredrag av Jahn Otto Johansen om revolusjonen i Ungarn. I disse dager er det 50 år siden revolusjonen brøt ut og så brutalt ble slått ned av Sovjetunionen.

I november åpner vi utstillingen Techne som handler om hvordan den teknologiske utvikling påvirket livet i Norge fra 1905 til 2005. Hovedtemaer for utstillingen er yrkesliv, familie og reise, og det er spennende å se hvordan det som er selvfølgeligheter i dag har endret hverdagen vår totalt. Tenk bare hva for eksempel frossen ferdigmat, P-piller og vaskemaskinen har betydd for særlig kvinners livsmønster! Vi har utrolig mye spennende materiale å vise frem i denne multimediautstillingen. Norges Nasjonalbibliotek er et av ganske få som også samler plakater og små trykksaker, og disse "småsakene" er kanskje det mest tidstypiske vi har, de bringer oss tett på hverdagslivet i perioden de ble produsert.


Fantastiske kulisser.

Det er ingen tvil om at Daniela Bütchen gleder seg over å dele Nasjonalbibliotekets skatter med flest mulig av oss. Og det er virkelig et skattekammer som ligger i Drammensveien 42. Lokalene er fantastiske, med nyrestaurerte originale tak- og veggmalerier og gammel arkitektur i skjønn forening med moderne teknologi.

Store deler av bygget brukes under arrangementene. Nasjonalbiblioteket har to auditorier. Slottsbiblioteket ble i sin tid donert av Oscar 2. og egner seg best til mindre arrangementer. Hovedauditoriet har plass til 200 gjester, og brukes til teater, performance, konserter og foredrag. Dette auditoriet er meget bra teknisk utstyrt. I tillegg har både inngangspartiet og lesesalen oppe vært brukt til forestillinger, og flere arealer vil bli brukt etter hvert. Det er ikke vanskelig å se at store deler av bygningen er en fantastisk scene.


Alt dette byr altså Nasjonalbiblioteket på uten at det koster publikum en krone. Her serveres flott kultur, og kunnskaps- og servicegraden er høy blant de ansatte. Arrangementskalender for de neste månedene er klar, så sjekk www.nb.no eller ring 810 01 300 for informasjon. Her ønskes publikum velkommen med åpne armer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.