*Nettavisen* Nyheter.

Nasjonaldagen på et fat

Spekefatet fra Sult inneholder rotnorsk tradisjonsmat fra Bondens marked. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

Riktignok er 17. mai for mange synonymt med pølser, is og brus, men hvis du vil ha en anelse nasjonalromantikk, er rotnorsk spekemat ypperlig mat på nasjonaldagen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Spekefatet har kortreiste og eksklusive produkter. FOTO: HEGE BJØRNSDATTER BRAATEN

LØKKA: Mens nasjonaldagen vår bare er fattige 196 år i år, kan nemlig spekematen feire over tusen år som norsk kjendis.

I følge nettsiden speketips.no har nemlig denne matretten vært et fast og kjærkomment innslag på norske matbord siden før nordmenn feiret det første milleniumsskifte i så kalt moderne tid. Opprinnelsen var som så mange andre årsaker til at norsk tradisjonsmat oppsto; mangelen på muligheter for å oppbevare ferskt kjøtt.

For å speke betyr rett og slett å tørke, og spekematens hovedingrediens er jo nettopp tørka kjøtt i ulike varianter, med passende tilbehør.

I denne ukas mattips har Marius på Sult laget et spekefat med ikke bare rotnorske tradisjoner, maten er også kortreist, særs autentisk og mildt sagt eksklusiv.

– Vi kjøpte alle disse råvarene på Bondens marked, forteller Marius.

Og det du finner på fatet er følgende:

Heidalspølse av storfe med saft av blåbær, solbær og rips, fenalår og speket elgkjøtt. Alt er fra Heidal Landbruksprodukter.

Rømme er et naturlig tilbehør til spekemat, og på Sult har de henta rømme fra Nøssvold gård. Den er rett og slett så eksklusiv og nylaga at dersom du ønsker den må du kontakte gården direkte.

På fatet finner du også valnøtthonning fra Røisilien bigård. Dette er en sommerhonning, som er tilsatt økologiske valnøtter, og om den har Marius en ting å si:

– Nam!

Dette var selvsagt bare noen forslag og har du ikke mulighet til å få med deg et Bondens marked –som er byfolks mulighet til å handle norske landbruksprodukter på hjemmebane – finnes det selvsagt mange muligheter også i dagligvarebutikkene.

Husk også at til spekemat er det bare en drikk som gjelder – en deilig kald pils og årets norske fatmodnede sommerakkevitt!

Velbekomme og gratulerer med dagen!


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.