RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Naturbetong må betale 10 millioner


Odd Carling skal motta 4 millioner kroner i erstatning fra Naturbetong, men blir ikke kvitt blokkene foran seg. Foto: Vidar Bakken
Odd Carling skal motta 4 millioner kroner i erstatning fra Naturbetong, men blir ikke kvitt blokkene foran seg. Foto: Vidar Bakken
Odd Carling, sammen med andre naboer, vant frem i erstatningssaken mot Naturbetong.

VINDEREN: Odd Carling gikk til sak mot Naturbetong med en tinglyst servitutt som hvilte på tomten Naturbetong ville bygge ut. I mange år hadde Carling kjempet mot å få blokkbebyggelsen i Ivar Aasens vei 2 tett opp til egen tomt, men plan- og bygningsetaten ga tillatelse til bygging.

Vant i Høyesterett

Servitutten satte begrensninger på hva som kunne bygges på tomten. Naturbetong bygget blokkene, selv om Carling ville bringe saken inn for rettsapparatet. Etter tre rettsinstanser vant han frem i Høyesterett og Naturbetong måtte i første omgang betale 358 000 kroner til Carling i saksomkostninger.

Over 10 millioner

Etter dette gikk Carling og tre andre naboer til erstatningssak mot selskapet. Oslo Tingrett har i sin dom besluttet at Naturbetong skal betale Carling fire millioner kroner, samt 428.000 i saksomkostninger. Sammen med de tre andre naboene blir den totale summen for erstatning og saksomkostninger over 10 millioner kroner.

Klanderverdig framferd

Oslo Tingrett sier blant annet i sin dom: «Som det framgår ovenfor er Naturbetong sin framferd klanderverdig. Naturbetong har opptrådt egenrådig og under åpenbar innflytelse av de store fortjenestemuligheter som lå i prosjektet. Som framhevet av lagmannsretten i dom av 15.06.07 kan Naturbetongs utbygging «gi uheldig presedens i retning av tilsvarende bebyggelse videre inn i området. Sterke økonomiske næringsinteresser er involvert i slike saker, og hensynet til å ivareta godt bomiljø for naboer kan derfor lett bli satt til side.»

Retten finner således at vederlaget må utmåles slik at det ikke fortsatt frister til misbruk. Det er derfor viktig at det reageres strengt overfor en slik handlemåte som Naturbetong har utvist.

Det skal også bemerkes at saksøkerne har protestert mot utbyggingen i relasjon til servitutten under hele prosessen, men uten å ha fått gehør hos Naturbetong på noe tidspunkt. Carling har ikke minst brukt betydelige ressurser både i form av tid og penger for å få fastslått at utbyggingen vitterlig er rettsstridig. Dette i motsetning til Naturbetong som har opptrådt rettsstridig, men som sitter igjen med en betydelig fortjeneste.»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere