RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FLERE TRUSLER: Resultatsjef Bente Aldrin i Bydel Bjerke vil ikke kommentere anmeldelsen, men forteller at grove trusler er "hverdagskost" for de ansatte på NAV-kontoret.
FLERE TRUSLER: Resultatsjef Bente Aldrin i Bydel Bjerke vil ikke kommentere anmeldelsen, men forteller at grove trusler er "hverdagskost" for de ansatte på NAV-kontoret.

NAV-ansatte trues på livet

Bydel Bjerke er bekymret for sine ansatte og brukeres sikkerhet og har anmeldt en NAV-klient til politiet for voldstrusler.

BJERKE: «Vi har opplevd anmeldte som veldig aggressiv ved flere anledninger. Synes at hans sinnsstemning og aggresjonsnivå har gradvis økt. Vi er bekymret for hva han kan være i stand til i forhold til sikkerheten for våre andre brukere og våre ansatte, skriver bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen i Bydel Bjerke i sin anmeldelse til politiet i september.

Flere trusler

Resultatsjef Bente Aldrin på sosialkontoret i Bydel Bjerke ønsker ikke å kommentere den aktuelle saken. Hun sier imidlertid på generelt grunnlag at trusler langt fra er enestående.

Bydelens politianmeldelse var i første omgang unntatt offentlighet, men etter gjentatte forespørsler har dittOslo/Lokalavisen Groruddalen fått delvis innsyn.

Detaljer om hva slags trusler vedkommende skal ha kommet med, er stadig unntatt offentlighet.

Det presiseres imidlertid i anmeldelsen at mannen skal ha truet med vold både mot ansatte og andre som har oppholdt seg i høyblokken i Økernveien, der NAV Bjerke har kontorer.

Utestengt

Hendelsene det refereres til i politianmeldelsen, har også ført til at mannen er utestengt fra NAV Bjerke i et halvt år.

I et brev dittOslo/Lokalavisen Groruddalen har kopi av, skriver bydelen til mannen at hensynet til ansatte og NAV-brukeres sikkerhet ligger til grunn for utestengelsen.

Mona Mangion i bydelens sosialtjeneste viser til arbeidsmiljøloven og behovet for å beskytte både ansatte og klienter.

Mangion ønsker ikke å kommentere saken overfor avisen, og henviser til resultatsjef Bente Aldrin.

Utestengingsvedtaket gjør at den politianmeldte utelukkende kan kommunisere med NAV Bjerke i skriftlige kanaler.

For å understreke alvoret i vedtaket, presiseres følgende i brevet til klienten:

«Dersom du møter hos NAV Bjerke uten avtale i utestengingsperioden, vil politiet bli tilkalt umiddelbart».

– Vi har opplevd drapstrusler

Resultatsjef ved sosialtjenesten i Bydel Bjerke, Bente Aldrin, forteller at denne historien ikke er enestående.

Minst én gang i måneden må ansatte ved kontoret håndtere oppfarende eller truende personer.

Aldrin vil ikke si noe om den aktuelle hendelsen, men forteller at sosialkontoret har lav terskel for å anmelde trusler og forstyrrelser. Bare samme dag som de aktuelle tilfellet ble det anmeldt to tilsvarende forhold ved kontoret.

– Flere blir redde når klienter blir aggressive. Vanligvis reagerer vi med utestengelse i tre måneder, men noen ganger er truslene så grove at vi går til anmeldelse, sier hun.

Varierende hyppighet

Trusselbildet går i bølger. Som regel går det rolig for seg, men i perioder kan det bli mange episoder. I gjennomsnitt opplever Bjerke-kontoret trusler 1,5 ganger i måneden.

– Det er den enkelte ansattes opplevelse som avgjør om trusler blir anmeldt. Folk kan si at de vil drepe oss, men hvor seriøst det er, vet vi ikke, sier Aldrin.

Hun legger til at ingen ansatte har opplevd trusler privat.

Godt forberedt

Kontoret har et godt samarbeid med Securitas, som leies inn når trusselnivået er høyt. Når mange er berørt av et opptrinn, innkaller ledelsen til fellesmøter.

Aldrin sier folk er bevisste i hverdagen på at ting kan skje.

– Det er ikke farlig å jobbe her, men vi har sikkerhetsrutiner. Dessuten er vi bevisste på at mange vi har kontakt med her kan være psykisk ustabile. Flere av dem vi leser om i avisen er våre brukere, sier hun.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere