RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nav avviser kritikk

Nav viser til taushetsplikten og ønsker ikke å kommentere enkeltsaken til Elise Lang.

ELLINGSRUD: Nav vil kun svare på generelt grunnlag i saken hvor Elise Lang fortalte om sine erfaringer med Nav. De henviser til lovverket.

Hvorfor endrer dere legejournaler, slik at de blir ufordelaktige for vedkommende?

– Nav foretar ingen rettelser av sykejournaler. Dette er orginaldokument som vi ikke har anledning til å endre på. Navs samlede vurdering baserer seg på dokumentasjon fra fastlege, andre behandlere som bruker har vært i kontakt med, rådgivende leger og samarbeidende spesialister, sier seniorrådgiver for Nav Oslo Vibeke Larsen.

Viser til vanlig prosedyre

Elise Lang forteller at saksbehandleren truet med å sende henne på sosialen dersom hun ikke søkte attføring. Deretter ble hun bedt om å trekke søknaden om uføretrygd. Hun kaller det utpressing. Er dette vanlig prosedyre i Nav?

– Vi nekter ikke brukere å sende inn søknader om ytelser. Dersom en bruker ikke oppfyller vilkårene for å få en ytelse, informerer vi brukeren om dette, og at en søknad vil føre til avslag. Dersom brukeren likevel ønsker å søke om den aktuelle ytelsen, er dette helt opp til den enkelte bruker. Bruker har også klagefrist på vedtak, sier Larsen.

Stoppet utbetaling

Rehabiliteringspengene hennes ble stoppet før hun fikk utbetalt attføringspenger. Da hun skadet seg og ikke kunne gjennomføre attføringsprogrammet, ble hun henvist til sosialhjelp. Er dette i henhold til regelverket?

– Ved langvarig avbrudd i attføringsperioden kan en bruker miste retten til attføringsytelser. Ved sykdom vil retten til attføringsytelser opprettholdes i inntil fire uker dersom den planlagte attføringen likevel kan gjennomføres som forutsatt, og i særlige tilfeller kan Arbeids- og velferdsetaten godkjenne at attføringsytelsene skal kunne opprettholdes i ytterligere fire uker. Bruker som mister retten til attføringsytelser kan ha rett på eller oppfyller vilkårene til rehabiliteringspenger eller andre ytelser. Dette vil variere fra sak til sak, sier Larsen.

Arbeidstrening

Elise Lang følte seg presset ut i en jobb hun ikke mestret. Hun pådro seg også nakkeprolaps. Er jobb i bilvaskefirma passende og tilrettelagt arbeid for en person med store nakkeplager?

– Avklaring eller arbeidstrening brukes i de tilfellene hvor Nav anser det som hensiktsmessig og nødvendig for at bruker skal avklares til andre ytelser eller kunne få eller beholde arbeid. Alle typer tiltak skal inngå i en godkjent handlingsplan som er utarbeidet av Nav i samråd med bruker eller undertegnet av bruker og veileder på Nav lokalt, sier Larsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere