RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Akhtar Chaudhry (til venstre) besøkte NAV i Bydel Vestre Aker. Han ønsker å lære mer om etaten. Han ble tatt i mot av enhetslederne Elisabeth Lohne og Geir Egil Larsen. Bydelsdirektør Jan Hagen deltok også. foto: alexander synstad
Akhtar Chaudhry (til venstre) besøkte NAV i Bydel Vestre Aker. Han ønsker å lære mer om etaten. Han ble tatt i mot av enhetslederne Elisabeth Lohne og Geir Egil Larsen. Bydelsdirektør Jan Hagen deltok også. foto: alexander synstad

NAV i vest må være klare

Akhtar Chaudhry (SV) mener arbeidsledigheten ikke kjenner bydelsgrenser. Derfor mener han NAV i Vestre Aker må forberede seg på større pågang.

HUSEBY: A/S Norge forbereder seg på den fulle virkningen av finanskrisen. Ferske tall fra NAV viser at arbeidsledigheten i Oslo økte med 13 prosent i november, sammenliknet med samme tid i fjor.

Vi må tilbake til 2003 for å finne en tilsvarende økning. I løpet av november 2008 ble det registrert 3899 ledige stillinger i Oslo, som er 38 prosent færre per virkedag enn i tilsvarende periode i fjor.

Denne måneden går antall utlyste stillinger ned for alle yrkesgrupper med unntak av serviceyrker. Størst nedgang i ledige stillinger har det vært innen bygg og anlegg, hvor det nå er 82 prosent færre stillinger enn i november i fjor. 2,3 prosent av arbeidsstyrken i Oslo er helt arbeidsledig, melder NAV.

Øker blant alle grupper

Ledigheten øker blant alle yrkesgrupper. Chaudhry håper NAV-kontorene har planene klare for de hardere tidene som venter. Han skal den nærmeste tiden besøke flere NAV-kontorer i Oslo.

Denne uken besøkte han NAV i Vestre Aker. Der bla han tatt i mot av Geir Egil Larsen og Elisabeth Lohne. I tillegg var bydelsdirektør Jan Hagen med på omvisningen.

Jeg vil bli bedre kjent med NAV-kontorene. NAV spiller en sentral rolle i leveringen av velferd. Når finanskrisen rammer oss for alvor, vil NAV spille en enda mer sentral rolle. Nå må vi finne ut hvordan NAV-kontorene er rustet til å ta i mot nye brukere og hva slags behov brukerne har. Det er viktig for meg å lære hvordan NAV-kontorene fungerer. Etaten må virkelig foreberede seg når krisen for alvor rammer oss, sier Chaudhry.

Ledigheten rammer alle

Bydel Vestre Aker har Oslos nest laveste arbeidsledighet. Ullern følger like etter. Men Chaudhry tror ingen bydeler kan føle seg trygge.

Arbeidsledigheten velger seg ikke spesielle bydeler. Den vil ramme alle.

Chaudhry er også opptatt av at NAV skal være gode på omskolering og hjelpe folk videre.

Det er viktig at etaten er i stand til å gjøre denne jobben. Jeg besøker kontorene med et åpent sinn. Men det er jo flere som sier at NAV bør styrkes og få mer personalressurser. Som politiker må jeg bli godt kjent med NAV og finne ut hva som trengs, sier Chaudhry.

Økt pågang

NAV i Vestre Aker har allerede merket en økt pågang av EØS-borgere, spesielt polske bygningsarbeidere, som har meldt seg arbeidsledige.

Vi har utarbeidet eget informasjonsopplegg på polsk for disse, samt innhentet tolkebistand. Ellers har vi tatt imot nyregistrerte arbeidsledige fra bygg- og anleggsbransjen, innenfor nybygg, sekretærer og interiørdesign. Vi har også merket økt pågang fra endel selvstendig næringsdrivende som sliter for tiden, sier enhetslederne Geir Egil Larsen og Elisabeth Lohne.

Vi har merket noe pågang i forhold til behov for økonomisk sosialhjelp. Både som akutt bistand inntil dagpenger kan utbetales, og som følge av at ikke alle arbeidsledige har krav på dagpenger.

Økt bemanning

Lohne og Larsen tror det kan bli behov for økt bemanning i NAV.

Vi er forberedt og følger dette tett. Gruppen arbeidsledige er dog ingen homogen gruppe. Gruppen består både av såkalte jobbskiftere som kun har behov for dagpenger i en kort periode mellom to jobber, men ellers greier seg selv, til langtidsledige med noen begrensninger i sin arbeidsevne. Både av medisinsk, sosial og kompetansemessig art. Disse siste har naturlig nok behov for tettere oppfølging og mer omfattende bistand, både innenfor statlig og kommunalt tjenestetilbud, sier de to lederne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere