NAV-suksess droppes

Asgeir Føyen driver Abildsø gård og mener Bydel Østensjø tenker alt for kortsiktig når de dropper arbeidstreningsplassene der. Foto: Trine Dahl-Johansen

Asgeir Føyen driver Abildsø gård og mener Bydel Østensjø tenker alt for kortsiktig når de dropper arbeidstreningsplassene der. Foto: Trine Dahl-Johansen

Abildsø gård mister kontrakten om arbeidstreningsplasser via NAV Østensjø. Asgeir Føyen mener bydelen ikke tenker langsiktig.

ABILDSØ: Det er venner av Abildsø gård som har kontaktet Nordstrands Blad og bedt oss skrive om at gården ikke lenger skal huse arbeidstreningsprogrammet til Bydel Østensjø. De synes det er synd at et NAV-tilbud med suksess ikke får lov til å fortsette. Vi har derfor kontaktet Asgeir Føyen, som har drevet det vellykkede arbeidstreningstilbudet i to år.

– Det er ikke bare snakk om å komme ut i arbeid eller å ta en utdannelse. De som har vært her har fått et bedre liv, forteller han.

Tapte anbudsrunden

Den kommunale arbeidstreningen har vært ute på anbud, og der nådde ikke Abildsø gård opp, til tross for at bydelsdirektøren i avslagsbrevet skriver;

«Kvaliteten/oppdragsforståelsen på deres tilbud ble vurdert å være det beste. Deres løsning av oppdraget/utføringen av tiltaket ble ansett som meget velegnet for deler av målgruppa, særlig for deltagere med atferdsproblematikk.»

Bydelen har istedenfor valgt Fossheim verksteder AS på Hasle og kjøper 15 plasser der. Bydelsdirektøren skriver at de har valgt det økonomisk mest fordelaktige tilbudet. 60 prosent av avgjørelsen er lagt på kostnad per bruker og 40 prosent på kvalitet og oppdragsforståelse.

LES OGSÅ: - KVALITET OG PRIS DEKKER VÅRT BEHOV

Livene har forandret seg

Asgeir Føyen mener det er viktig å tenke på at dette er et langsiktig arbeid.

– Jeg ønsker ikke å syte over at det ikke var vi som vant anbudsrunden, men jeg prøver å tenke på bydelens beste og hvordan gården kan anvendes i forhold til det. Og denne avgjørelsen tror jeg ikke er en god beslutning. Derfor kommer vi til å klage på avgjørelsen. Vi har forsøkt å gi bydelen andre muligheter, som at de for eksempel kan ha en egen arbeidsleder. Da vil kostnadene gå ned. Men det er viktig at det er en arbeidsleder tilgjengelig, for dette er et krevende og utfordrende arbeid. Vi mener at vår pris ikke er så høy. Den dekker kun det som er minimum og det er kostnader som lønn til de som er arbeidsledere. I avslaget står det at vi er best på kvalitet, og jeg tror bydelen ikke har sett på den totale samfunnsøkonomiske gevinsten. Tilbakemeldingene fra brukerne er at livene deres har forandret seg. Vi har sett gode endringer og positiv utvikling hos samtlige.

Gode resultater

– Det andre tilbudet er sikkert godt, men nå gir bydelen fra seg muligheten til å bruke Abildsø gård og det er å tenke veldig kortsiktig. Gården er veldig godt tilrettelagt for denne typen virksomhet og vi ligger i bydelen. Her har vi stor variasjon av arbeidsoppgaver, alt fra jordbruk og dyrehold til å holde gamle bygninger i stand. Etter to år har vi gode resultater. En har tatt videre utdanning og en har fått fast arbeid. Dette er en person som egentlig hadde et umulig utgangspunkt. Det at bydelen velger å ikke satse på oss nå, fører til at de mister muligheten til å bruke gården. Det krever mye kompetanse og tilrettelegging å ha et slikt arbeidstreningstilbud, så de kan ikke komme tilbake om et år og be oss starte opp igjen.

LES OGSÅ: BU SLIPPER IKKE SAKEN

Politikerne må på banen

– Jeg mener det er riktig å bruke gården til slik arbeidstrening og jeg har oppfattet at bydelspolitikerne mener det samme. Om dette virkelig er noe de ønsker at skal fortsette, må de engasjere seg i saken. Det er de som bestemmer hvordan bydelen skal utvikle seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.