RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Navn i bydelen

Det hender ikke så rent sjelden at Historielaget får henvendelser om feil bruk av historiske navn. Typisk er Grefsen (jernbane)stasjon som aldri har ligget på Grefsen, men på de tidligere jordene til gårdene Storo og Nordre Åsen. På samme måte er det med Disen trikkeholdeplass og Disen skole. De ligger ikke på Disens, men på Østre Grefsens gårds grunn. Holdeplassen er mer enn 75 år gammel og lar seg vel vanskelig endre navnet på. Historielaget ville antagelig også fått foreldreutvalget ved Disen skole på nakken dersom vi hadde foreslått en navneendring her, selv om det navnet ikke er mer enn 15 år gammelt.

Vi har gjort et forsøk ovenfor opinionen på å trekke inn Historien når det gjelder navnet Frysja, som i sagatiden og langt inn i middelalderen var navnet på hele elva fra Maridalsvannet til Bjørvika. Vi har blant annet henvendt oss til flere kommunale instanser, som delvis har fulgt vår oppfordring. Vi innser imidlertid at vi nok ikke har lykkes overfor opinionen, for fortsatt drar folk til Frysja for å bade, der vi i vår barndom badet (ulovlig) i Brekke- eller Sagadammen. Den resignerte konklusjon kunne være at man får tute med de ulver (les språkkonsulenter) som hevder at det som var galt i går kan være riktig i morgen.

Det er imidlertid en navnesak som ligger oss tungt på hjertet. Det gjelder Sverre Enevolds plass som ligger omkranset av Jupiterveien på Grefsenplatået. Mange fra området vårt falt under 2. verdenskrig i kampen mot okkupasjonsmakten. Det forteller minnestøttene på Kjelsås skole og ved Disen (!) trikkeholdeplass om, men meg bekjent er det bare en av dem, Sverre Enevold, som ble torturert i hjel. Medfanger har fortalt om forferdelige lidelser da Gestapo forsøkte å få han til å røpe sine kamerater, men han sto i mot og reddet derfor livet til alle dem han samarbeidet med. For dette ble han for en del år siden hedret ved at en plass ble oppkalt etter han. Stedet er velvalgt. Han bodde like i nærheten, i Kjelsåsveien 67.

Kjære journalister som skriver om lokale forhold i området vårt, og andre som måtte lese dette: Det er vel ikke til å unngå at barn kaller denne ballsletta og lekeplassen for "Jupiter'n", men la oss voksne fortsatt benytte navnet Sverre Enevolds plass. Man kan gjerne også fortelle om hvorfor.Finn Geiran

For Historielaget Grefsen Kjelsås Nydalen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere