RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nødlossing i Bekkelagsbassenget


Det var på denne lekteren Knut Chr. Hallan og Havnepolitiet fant den brutte forseglingen. (Foto: Øystein Dahl Johansen)
Det var på denne lekteren Knut Chr. Hallan og Havnepolitiet fant den brutte forseglingen. (Foto: Øystein Dahl Johansen)
Et granatfunn førte til at en lekter med rundt 150 kubikkmeter masser ble dumpet i Bekkelagsbassenget.

BEKKELAGSBASSENGET/MALMØYKALVEN: Det var i forbindelse med mudring på Filipstad 15. mai at en granat og deler fra granater ble funnet i et lekterlass med giftholdig slam som skulle til dypvannsdeponiet ved Malmøykalven.

Granatfunnet ble varslet til politiet som fikk praktisk assistanse fra forsvaret for å hente ut granaten fra lasset.

Det er gjenværende om lag 150 kubikkmeter masse i transportslekteren og det er uklart om det kan befinne seg flere eksplosiver i massene. Oslo Havn og Secora ønsker av sikkerhetsmessig hensyn ikke å deponere denne massen maskinelt i dypvannsdeponiet og vi har derfor søkt om og fått tillatelse til nødlossing av denne lekteren, sa prosjektleder Torild Jørgensen i nettstedet www.renoslofjord.no.

Miljøkonsekvenser

Ifølge nettstedet ble det søkt om og gitt tillatelse til nøddumping av SFT. Basert på innspill fra politiets bombegruppe om at massene bør deponeres på 50 meters dyp, ble Bekkelagsbassenget vurdert som det beste alternativet.

Ifølge www.renoslofjord.no skal miljøkonsekvensene av nødlossingen ansees å være små.

Varsler flere aksjoner

Det har de siste ukene igjen vært mye aktivitet og protester mot dypvannsdeponeringen ved Malmøykalven. Neptun og Folkeaksjonen mot giftdumping har varslet at de kommer til å gå til flere aksjoner i tiden fremover.

De to organisasjonene sier at de har mange aksjonister som vil la seg arrestere for å stanse deponeringen.

Forsegling

I forbindelse med en aksjon mot dypvannsdeponiet 13. mai ble det oppdaget at en av lekterne (Mudder 075) hadde brutte forseglinger. Disse forseglingene skal hindre at bunnen i lekteren kan åpnes slik at masser kan tømmes rett i vannet.

Knut Chr. Hallan fra Folkeaksjonen mot giftdumping var sammen med Havnepolitiet på inspeksjonsrunde på de mange lekterne som brukes i oppryddingsarbeidet.

Etter funnet av de brutte forseglingene hevder Hallan og Rune Haaland i Neptun at lekteren blir brukt til ulovlig dumping av masser i Oslofjorden.

Oslo Havn og Secora tilbakeviser påstandene og forklarer at den aktuelle lekteren som ble funnet med brutt forsegling bare brukes til transport og dumping av stein.

Politiet ønsker ikke å kommentere funnene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere