RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nedgang i sykkeltyverier


 
 
Første halvår i år ble det meldt stjålet 1121 sykler i Oslo. Det er en nedgang på 16 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Men ekspertene tror det er store mørketall.

Det er altfor mange sykkeltyverier, men nedgangen er positiv og dette er en tendens som gjør seg gjeldende for hele landet, sier informasjonsrådgiver i TrygVesta, Svein-Erik Rastad.

Omtrent 20 prosent av alle landets sykkeltyverier skjer i Oslo politidistrikt, tett fulgt av de større byene Stavanger, Trondheim, Bergen, Kristiansand og Drammen.

Folk har blitt flinkere til å ta vare på eiendelene sine. Det er positivt også med tanke på at vi nå kanskje går trangere tider i møte økonomisk. Vi anbefaler folk å investere i minst èn forsikringsgodkjent sykkellås og sørge for registrering i Falck sykkelregister, sier Svein-Erik Rastad som er informasjonsrådgiver i forsikringsselskapet TrygVesta.

Gledelig nedgang

I de ti største politidistriktene i Norge ble det stjålet 3849 sykler første halvår i år. Det er en nedgang på 12,7 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

- Det er store mørketall. Vi regner med at bare en av fire politianmelder tyveri, og det er ikke alle som har så dyr sykkel at det utløser erstatningsutbetaling, sier Sveinung Sørbye, leder for Aksjon Ikke Stjel Sykkelen Min! (AISSM)

Nedgangen i antallet tyverier er gledelig, men det er også tilfelle at de syklene som stjeles er dyrere enn før. Det gjør at forsikringsutbetalingene per sykkel øker.

- Gjennomsnittserstatningen per sykkel øker og øker. I 2007 utbetalte TrygVesta i snitt 4280 kroner per sykkel, etter fratrekk for egenandel, forteller Rastad.

Snittpris på sykler meldt savnet til Falck sykkelregister siste fem år spenner fra Oslo-sykler på topp, med kroner 7418, til Finnmark på bunnen med kroner 5034.

- Registrer sykkelen

Det er anslått at registrering i sykkelregisteret og bruk av FG-godkjent sykkellås til sammen kan halvere risikoen for sykkeltyveri.

- Hvem som helst kan kontrollere en sykkel på sykkelregisterets internettsider og finne ut om den er stjålet. En registrert sykkel er langt vanskeligere å omsette, og sjansen er større for at du får den igjen om uhellet er ute, sier Ole Morten Ona Ringdal, leder av Falck sykkelregister.

Forsikringsselskapene gir redusert egenandel ved erstatning av sykler som er registrert i Falck sykkelregister, som ble opprettet av Finansnæringens hovedorganisasjon i 1993.

- Syv ganger så mange registrerte hittesykler blir tilbakelevert eier, som ikke-registrerte, sier Sveinung Sørbye i AISSM. Beregninger fra AISSM viser at én av ti sykler i Norge er tyvegods.

- 120.000 stjålne sykler finnes på norske veier, og 8000 stjålne sykler eksporteres ut av landet hvert år, sier Sørbye.

Pass på sykkelen din!

De fleste syklister vil før eller senere bli utsatt for sykkeltyveri, men det er mye du kan gjøre for å redusere risikoen at nettopp din sykkel blir stjålet.

- Med enkle grep kan du selv gjøre jobben vanskelig for dem som forsøker å stjele tohjulingen din, sier Svein-Erik Rastad i TrygVesta, som ber alle syklister ta sine forholdsregler.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere