Nei til flere sjødeponier

Ørjan Johansen (t.v.) har fått med seg leder Steinar Andersen og resten av årsmøtet i Nordstrand Arbeiderparti på et forslag om å lovfeste forbud mot sjødeponier langs norskekysten.

Ørjan Johansen (t.v.) har fått med seg leder Steinar Andersen og resten av årsmøtet i Nordstrand Arbeiderparti på et forslag om å lovfeste forbud mot sjødeponier langs norskekysten.

Simensbråten og Ekeberg Arbeidersamfunn var de første som tok opp kampen mot dypvannsdeponiet ved Malmøykalven. Nå vil de hindre at dette skjer andre steder i Norge.

Klikk på bildet for å forstørre.

Lang kamp: Guro Birkeland og Kai Aspheim (foran) startet kampen mot deponiet ved Malmøykalven alt i 2004. Her tester de en flaske med «illeluktende bunnslam» fra Bjørvika sammen med Knut Chr. Hallan og Erik Hustad i januar 2006.

BEKKELAGET: Allerede på vårparten 2004 stod Kai Aspheim og Guro Birkeland fra SEA frem i Nordstrands Blad og frontet sitt tydelige nei til dumping av «gift» i Bunnefjorden utenfor stuedøren til beboerne på Malmøya.

Nå er man i ferd med å dekke til massene som er dumpet i deponiet. Lokalpolitikerne nådde ikke frem med sine protester.

Rent og produktivt

Derfor foreslo jeg på årsmøtet til Nordstrand Ap (som SEA tilhører) at vi skal vedta en uttalelse mot sjødeponering av giftig slam for å hindre at vi får flere «Malmøykalven-deponier» langs norgeskysten. Vi ønsker et rent og produktivt hav, sier Ørjan Johansen, leder i SEA.

Forslaget ble enstemmig vedtatt, og blir nå distribuert til alle Arbeiderpartilag langs kysten.

Vi vil de skal vite at det finnes alternative måter å rydde opp i gamle havner på, sier han.

Han vil også forsøke å få vedtaket inn på agendaen til Ap's landsmøte i april.

Behandles neste år

Men det blir muligens for kort tid. Mest sannsynlig er det at vårt vedtak tas opp til behandling på møtet i Oslo Ap neste år, forteller Ørjan Johansen.

Nordstrand Arbeiderpartis vedtak har fått tittelen «Lovfest forbud mot sjødeponier i norsk territorialfarvann». Det kan leses i sin helhet på www.noap.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.