RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nei til giftdeponi!

Forslaget om å lage et dypvannsdeponi for giftig slam utenfor Malmøykalven er blitt møtt med sterke reaksjoner. Søndag toppet det seg med båtaksjon.

Da seilte rundt 50 båter i konvoi fra Malmøya til Honnørbrygga utenfor Rådhuset for å overrekke en bøtte med giftig slam, og et protestbrev til ordfører Per Ditlev Simonsen. Det ble en flott aksjon.
Først må det sies noe om omgivelsene som møter en når en kommer ut i området rundt Malmøya. Her finner man et fantastisk grønt og idyllisk landskap, et landskap som kunne vært tatt ut fra en retusjert kalender, eller en forskjønnet bok for turister, bare at dette er ekte. Og i søndagens flotte sommervær ble idyllen hevet ytterligere. Sjøen lå blikkstille, og diskrete seilbåter og motorbåter lå og duppet behagelig på vannoverflaten.

Dør til dør

Undertegnede møter Rune Raknes på en brygge ved gamle DMS Marina. Han er en av hovedarrangørene for dagens aksjon og skal kjøre lederbåten for konvoien. Midt i arbeidet med å få festet opp et banner med påskriften "Nei til giftdeponi" tar han seg tid til å fortelle litt om aksjonen.
Vi har gått fra dør til dør her i nærområdet og forhørt oss om hva folk mener om saken. Ingen har vært spesielt positive, de fleste stiller seg faktisk totalt uforstående til forslaget.
Raknes sier også at han må sette spørsmålstegn ved mange av de forskjellige instansenes dømmekraft i saken. Havnevesenet vil, som en kommersiell bedrift, ha den billigst mulige løsningen, og dypvannsdeponiet vil spare en del penger. Det er da merkelig, mener Raknes, at Oslo Kommune, som skal regulere slike forslag til det beste for innbyggerne, ikke griper ordentlig inn og setter et tvert "nei" til forslaget. Han påpeker at det også er uforståelig at pengene skal ha så mye å si i en så viktig sak.
Hadde det ikke vært andre alternativer hadde jeg sagt meg enig i dette forslaget fordi Oslofjorden faktisk trenger en opprydning. Men når det finnes andre alternativer, der man ikke setter et av Oslos mest populære og attraktive områder på spill, er det uforståelig at man vil ta en slik sjanse. Området er stappet fullt av badestrender og flotte bukter. Solvik badestrand er spesialbygget for fysisk utviklingshemmede, og nå står altså alt dette i fare for å bli forurenset hvis deponiet skulle slå feil.

Sjelden flora

Kai Aspheim, den andre hovedarrangøren, ankommer litt senere. Etter planen skal alle båtene som deltar i konvoien møtes utenfor Malmøykalven der det er planer om å legge deponiet, og dra samlet derfra klokken to. Aspheim hjelper Raknes med å feste banneret før han tar seg en vassetur på grunna for å grave opp litt giftslam som skal overrekkes til ordføreren. Kort tid etter disse siste forberedelsene er det klart for avgang. Klokken er kvart over ett. Bare på en kort tur til sørsiden av Malmøya kan man telle rundt ti badesteder, store og små. Raknes forteller ivrig mens han peker på et område på sørsiden av Malmøya som skal fredes og gjøres til naturreservat på grunn av en meget spesiell berggrunn. Denne berggrunnen gir igjen en svært spesiell flora med mange planter man ellers svært sjelden vil finne. Dessuten er det også forekomster av fossiler i den berggrunnen. Dette området ligger bare noen få hundre meter unna der dypvannsdeponiet eventuelt skal legges.
Jeg har funnet ut at det er hele syv prosents risiko for at dypvannsdeponiet skal slå feil, sier Raknes, og følger opp med at dette er en alt for stor sannsynlighet og at man risikerer alt for mye med dette.
Selv om prosenten hadde vært nede på én, mener jeg det fortsatt ville vært for galt å vedta forslaget, repliserer Aspheim.
Båten tiltrekker seg stor oppmerksomhet på grunn av banneret.
Det er ikke hver dag jeg får så mange og lange blikk, smiler Raknes mens vi nærmer oss møtestedet.

Stort følge

Når vi ankommer som avtalt ligger det allerede en god del båter og venter. Blant dem er det en gledelig overraskelse å se at den gamle og ærverdige redningsskøyta Colin Archer har møtt opp for å støtte aksjonen. Klokken to drar vi videre med et følge man kunne anslå til å ligge på rundt 50-60 båter. Alt fra robåter og kajakker, til større cabincruisere er med i den lange konvoien som tiltrekker seg nok av oppmerksomhet.
En artig ting er hvis forslaget får et ja, og deponiet faktisk bygges vil nedslippene begynne 23. desember. Det er jo litt av en julepresang å få servert, ler Raknes.
Aspheim påpeker sin forbauselse over NIVA og NGI når de, ut ifra en faglig vurdering, sier at dypvannsdeponiet er et altfor spennende prosjekt til at man skal si nei.
Et så spennende prosjekt burde vel i så fall prøves ut et annet sted, et sted der konsekvensene ikke vil være like store hvis de mislykkes, altså ikke midt i Oslofjorden, mener Aspheim. Et annet aspekt ligger også ved en eventuell godkjennelse av deponiet, og at dette vil føre til at også andre kommuner kan komme og dumpe avfall over den femårs perioden det skal brukes.

Viktig å rydde opp

Konvoien ankommer Honnørbrygga litt før klokken slo tre, og de ankomer i et voldsomt tutekor. Dessverre har ikke aksjonistene fått tak i ordføreren, men Ola Elvestuen, som står for et "ja" til deponiet tok imot bøtta. Elvestuen på sin side understreker at det er svært viktig å rydde opp i Oslofjorden nå. Det ligger mye forurensning eksponert, og dette skal dekkes til der vannet er dypt nok. Det som ligger på grunnere vann må flyttes, og han understreker viktigheten av at det må gjøres på den mest miljøvennlige måten. Alt blir gjennomført på en fredelig og rent hyggelig måte.
Jeg er veldig fornøyd med aksjonen. Jeg føler at vi blir hørt, og jeg håper de som skal ta en så viktig beslutning vet det som må vites for å ta avgjørelsen, sa Rune Raknes etter aksjonen.
Etter hvert tømmes Honnørbrygga sakte, men sikkert, og alle båtene forsvinner tilbake utover en skinnende Oslofjord. Så får man vente og se hva politikerne til slutt kommer frem til, men de fleste har vel vanskelig for å tro at noen, med viten og vilje, vil ødelegge den praktfulle Oslofjorden og idyllen den har i dag. For den er jo i alles interesse!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere