RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Det er lenge siden det har vært så stort oppmøte på BU-møte på Søndre Nordstrand som det var nå. Mange var spente på hvordan politikerne ville kutte. Og på første rad satt Moonshine som risikerte å miste sin musikalske leder.
Det er lenge siden det har vært så stort oppmøte på BU-møte på Søndre Nordstrand som det var nå. Mange var spente på hvordan politikerne ville kutte. Og på første rad satt Moonshine som risikerte å miste sin musikalske leder. Foto: Foto: Arne Vidar Jenssen

Nekter å kutte flere tilbud til befolkningen

Lokalpolitikerne på Søndre Nordstrand har gjentatte ganger måttet tåle å stramme inn. Men før påske satte de ned foten og sa nei til nok et stillingskutt.

Søndre Nordstrand: «Søndre Nordstrand bydelsutvalg kan ikke støtte bydelsdirektørens forslag om øyeblikkelig inndragning av 28,2 årsverk.»

Slik innledes vedtaket som ble fattet i bydelsutvalget like før påske.

KLIKK HER, OG LES OM BANDET MOONSHINE FOR PSYKISK UTVIKLINGSHEMMEDE SOM RISIKERER Å MISTE SIN MUSIKALSKE LEDER

Og vedtaket fortsetter:

«Forslaget er lagt fram etter pålegg fra byrådet, og kommer etter at det vedtatt budsjettet for 2011 allerede har medført at 21,2 stillinger er kuttet i bydelen.»

«I sitt budsjettvedtak i desember 2010 ga BU uttrykk for stor bekymring for velferdstjenestenes kvalitet og omfang i Søndre Nordstrand. Når byrådet nå igjen griper inn og vil diktere hvordan de vedtatte budsjettkuttene skal gjennomføres, og det på en måte som etter all sannsynlighet vil skape situasjoner der bydelens innbyggere ikke vil få sine lovfestede rettigheter, ville bydelsutvalget svikte sitt ansvar overfor bydelens befolkning om det skulle godta et slikt pålegg.»

Flertallsvedtak

Nå var det ikke full enighet om alle kutt som bydelsdirektøren hadde foreslått.

Høyre og Fremskrittspartiets medlemmer mente man burde se på punkt for punkt og gå med på noen kutt.

Men alle var enige om å kutte i helse og velferd ikke vil være aktuelt.

Videreføring

Bydelsutvalget har også tidligere framført sterk kritikk mot måten «omstillingsprogrammet», den økonomiske handlingsplanen for Søndre Nordstrand, er blitt håndtert på.

Allerede ved budsjettbehandlingen i desember kullkastet byrådet en omforent strategi for å komme i økonomisk balanse i løpet av noen år ved å pålegge et ekstrakutt på 8 mill. kr like før budsjettet skulle vedtas.

I budsjettvedtaket for 2011 framførte bydelsutvalget at risikoen for ikke å oppnå innsparinger som pålagt i utgangspunktet var svært høyt. BU var allikevel positiv til de elementene i budsjettet som anga satsing på forebyggende arbeid som en bærekraftig vei ut av det økonomiske utføret.

BU ba i budsjettvedtaket også om en ny gjennomgang av økonomiplanen med en vurdering av realismen i gjennomføringen av planen og av kortsiktige og langsiktige konsekvenser av kuttene.

Dette er ikke skjedd, heller ikke i forbindelse med det nye forslaget om ytterligere stillingskutt.

I sitt vedtak på møtet før påske pekte bydelsutvalget på at hovedårsaken til at bydel Søndre Nordstrand har hatt et overforbruk i de siste årenes budsjetter, er høye utgifter til barnevernet, vesentlig høyere enn det som tildeles til formålet gjennom kriteriesystemet.

Til tross for omfattende arbeid de siste to årene for effektivisering og økonomiske innsparinger i barnevernet, er det langt igjen til bydelen eventuelt når det nivået kriteriefordelingen forutsetter.

Bydelsutvalget er i sterk tvil om hvorvidt det er mulig og ønskelig å kutte barnevernsutgiftene til et nivå tilpasset disse kriteriene. «Vårt primære mål er og må fortsatt være å ha et godt barnevern», heter det i vedtaket.

Pålegg

Selv om det er bydelsdirektøren som hadde utformet forslaget til stillingskutt, var bydelsutvalget oppmerksom på at det var etter instrks fra byrådet.

Men med å si nei nå, har bydelsutvalget sagt at de mener det ikek er forsvarlig å gjennomføre flere kutt enn de som allerede er gjort.

Ankes til bystyret

Hvor langt vedtaksnektet vil føre, er imidertid en annen sak. For etter reglene måtte bydelsdirektøren anke, og når denne blir behandlet i bystyret, har bydelsutvalget antagelig samme problem å hanskes med. De må kutte.

Dermed er prosessen bare forsinket, og det påpekte både Høyres og Fremskrittspartiets medlemmer.

Men flertallet i BU ville altså markere at nok er nok.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere