RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

23-åringen som drepte en kamerat og knivskadde en annen i Pilestredet 70 i 2011 vedtok dommen på tvungen psykisk helsevern.
23-åringen som drepte en kamerat og knivskadde en annen i Pilestredet 70 i 2011 vedtok dommen på tvungen psykisk helsevern. Foto: Foto: Svein Gustav Wilhelmsen

Nekter straffskyld for Halloween-drapet

23-åringen som er tiltalt for drap i den såkalte halloween-saken, erklærte seg ikke skyldig da rettssaken mot ham startet i dag.

OSLO TINGRETT: Etter å ha gått gjennom formalia, spurte tingrettsdommer Peter A. Blom hvordan 23-åringen stilte seg til tiltalen.

– Jeg erkjenner de faktiske forholdene, men ikke straffskyld, lød svaret.

23-åringen er tiltalt for å ha stukket i hjel barndomskameraten Andreas Nilstad på Bislett i Oslo natt til 30. oktober 2011 og for å ha knivstukket Marius Løken, også en kamerat, samme kveld. I tillegg omfatter tiltalen trusler mot en tredje person.

I dag, mandag startet rettssaken i Oslo tingrett.

Tiltalte har i avhør erkjent drapet, men ikke straffskyld. Han sier han var psykotisk i gjerningsøyeblikket, en konklusjon tre av fire sakkyndige som har vurdert ham, også har kommet fram til. Den fjerde sakkyndige mener 23-åringen var strafferettslig tilregnelig.

– Spørsmålet om tiltaltes tilregnelighet eller ikke tilregnelighet blir det sentrale punktet i denne saken, sa forsvarer Harald Stabell til NTB like før Oslo tingrett ble satt mandag morgen.

Stabell har varslet at legen som har behandlet den tiltalte 23-åringen på Dikemarks sikkerhetsavdeling, vil bli stevnet som vitne.

Mange knivstikk

Det var et blodig og bestialsk drama som utspant seg i en leilighet på Bislett i Oslo i fjor. To kamerater hadde gått og lagt seg etter en bytur natt til søndag i halloween-helgen, da den nå drapstiltalte barndomsvennen deres kom inn.

Ifølge tiltalen skal han ha stukket Andreas Nilstad (22) en rekke ganger i hodet, brystet og ryggen med kniv. Nilstad døde kort tid etter av forblødning.

Den andre kameraten på soverommet, Marius Løken (22), forsøkte å rømme ut av leiligheten med drapsmannen i hælene. Men i oppgangen i bygården ble også han knivstukket en rekke ganger i hodet, halsen og ryggen. Med store blødninger greide han å ta seg ut på gata og kom seg inn i en drosje, noe som reddet livet hans.

Ifølge tiltalen ville han ha dødd etter kort tid dersom han ikke umiddelbart hadde fått medisinsk behandling ved Oslo universitetssykehus.

Forskanset seg

Drapsmannen forskanset seg i bygården før han ble pågrepet. Med sitt eget blod hadde han skrevet «Gud» i inngangspartiet. 23-åringen har erkjent at det var han som knivstakk kameraten til døde, men mener altså selv han var psykotisk da det skjedde.

De to rettspsykiatrisk sakkyndige som opprinnelig ble oppnevnt av retten, kom først til at han var tilregnelig, men snudde i sin oppfatning og mente at 23-åringen var psykotisk.

Tingretten ba så om to nye sakkyndige. De falt ned på hver sin konklusjon. I tiltalen tar påtalemyndigheten høyde for at aktor vil legge ned påstand om dom på overføring til tvungent psykisk helsevern dersom retten skulle komme fram til at den tiltalte var psykotisk.

FLERE NYHETER FRA OSLO:

Politiet jakter væpnede ranere etter gullsmedran

Redningsselskapet måtte redde sofa fra Oslofjorden

Truet med å skyte stemmen i NSB-høyttaleren

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere