RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nektet straffskyld for øksedrap


AKTOR: Bjørn Kristensen mener drapet var overlagt og at det ikke kan hevdes nødverge.
AKTOR: Bjørn Kristensen mener drapet var overlagt og at det ikke kan hevdes nødverge. Foto: FOTO: ØYSTEIN DAHL JOHANSEN
De to venninnene nektet begge straffskyld da de møtte i Oslo tingrett i dag.

OSLO TINGRETT: De 22 og 23 år gamle kvinnene er tiltalt for overlagt drap og medvirkning til dette, etter at Hans Rickard Strømner ble drept med øks på Rustadsaga 10. juli i fjor.De to kvinnene på tiltalebenken er tydelig preget av alvoret. Samboeren (22) gråter og forteller at hun er redd. Venninnen (23) sitter urørlig og stirrer ned i bordflaten foran seg.

På spørsmål fra tingrettsdommer Finn Eilertsen svarte begge kvinnene nei på spørsmål om de erkjente straffskyld.

Blodspor på veggen

Hans Rickard Strømner ble funnet drept i Dølerudveien på Klemetsrud den 13. oktober 2011.

– Levningene ble funnet i et avsidesliggende turområde på Klemetsrud av to turgåere. De hadde merket lukt i området og hundene viste interesse for stedet. Da de rørte på presenningen så de en hodeskalle, fortalte aktor Bjørn Kristensen i Oslo tingrett mandag.

Strømner ble identifisert ved hjelp av en tatovering og DNA-prøver. Siste kjente oppholdssted var i boligen den nå tiltalte samboeren, som jobber som skogvokter i Oslo kommune, disponerer på Rustadsaga. Da politiet ransaket boligen fant de blodspor på veggen. En spesialtrent politihund markerte også i samboerens bil og inne i boligen.

Diskuterte drapsmetode

I avhør har samboeren forklart at hun i et par uker forut for drapet hadde involvert venninnen i tankene.

– De diskuterte hvilke drapsmetode som var best. Venninnen kjøpte rottegift, men da de fant blå partikler i rottegiften frarådet samboeren å bruke den. Rottegiften kunne bli oppdaget av Rickard og de ble enige om at kniv var den beste måten å drepe han på. Dette ble også forkastet. Kniven de hadde var for sløv, sa aktor Bjørn Kristensen.

Valget falt til slutt på en liten øks som var den skarpeste av to økser i boligen. Det var venninnen som egentlig skulle gjennomføre drapet, men hun klarte ikke og da tok samboeren over og hugg den sovende Hans Rickard Strømner i halsen før de sprang ut av boligen.

– Etterpå var begge med på å rydde opp, vaske og slå i stykker sengen Hans Rickard hadde ligget i, sa aktor.

Nødverge

Først i avhør et par dager etter pågripelsen fortalte samboeren at hun var utsatt for vold fra Strømner.

I den frie forklaringen hun holdt i retten mandag fortalte hun om vold, slag, kvelertak, trusler med kniv, fastbinding, seksuelle overgrep og en stadig mer kontrollerende atferd fra Strømner.

– Jeg var livredd og viste ikke hvor jeg skulle gjøre av meg. Jeg er fortsatt redd. Frykten har satt seg i meg og jeg tør ikke slå av lyset, Han var en snill og grei gutt når han var påvirket av hasj. Uten dette var han et uhyre, forklarte den 22 år gamle kvinnen.

Samboerens forsvarer, Ole Petter Drevland mener retten står overfor tre problemstillinger: Var hun utsatt for vold? Har hun vurdert alternative handlinger? og gikk de for langt i den preventive nødvergehandlingen.

– Her ligger det et slingringsmonn og retten må vurdere om handlingen var utilbørlige, sa Drevland.

Tviler på nødverge

Aktor Bjørn Kristensen sår tvil om den preventive nødvergen de to kvinnene hevder i retten.

– Det er uklart når volden har funnet sted og hva volden har bestått i. Påtalemyndigheten mener det i denne saken ikke foreligger noen nødvergesituasjon overhode, sa Kristiansen og vektlegger at Strømner aldri ble anmeldt og at samboeren i svært liten grad hadde fortalt andre om dette.

To av Hans Rickard Strømners tidligere kjærester skal møte som vitner i saken. Begge to skal ha vært utsatt for noe vold tidligere. Strømner var også dømt til samfunnsstraff for en voldsepisode mot en tidligere kjæreste.

Hvis kvinnene blir funnet skyldig i overlagt drap kan de risikere 21 års fengsel. Saken er berammet til å vare fram til 12. september.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere