RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Agurken er friskmeldt, og Folkehelseinstituttet frykter ikke et utbrudd av e.coli i Norge.
Agurken er friskmeldt, og Folkehelseinstituttet frykter ikke et utbrudd av e.coli i Norge. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Clipart

Neppe e.coli-utbrudd i Norge

Folkehelseinstituttet er ikke bekymret for e.coli utbrudd i Norge, og sier folk trygt kan spise agurk

OSLO: Tyskland har det to siste ukene i mai opplevd et utbrudd av sykdomsfremkallende e.coli-bakterier, og over 400 personer har utviklet nyresykdommen HUS som komplikasjon.

Flere danske og svenske personer syke av HUS og EHEC mistenkes smittet i Tyskland. Her i Norge er det hittil registrert ett tilfelle ved Sørlandet sykehus Kristiansand med mulig tilknytning til utbruddet i Tyskland.

Lite aktuelt i Norge

– Dette er et kjempealvorlig utbrudd, i Tyskland. Det er lite aktuelt i Norge, sier Bjørn Iversen, avdelingsdirektør i folkehelseinstituttet.

Han forklarer at utbruddet i all hovedsak er lokalisert i nord-Tyskland, og alle hendelser de kjenner til har en eller annen sammenheng med det området.

– Det er ingen grunn til at vi tror det skjer smittespredning utenfor nord-Tyskland, sier han.

Hadde agurk på nista

E.coli smitter ikke fra person til person. Smitteoverføring skjer gjennom avføring og kan derfor forekomme i tett familie, men ikke ute blant folk.

– Jeg hadde agurk på nista i dag, og nå tyder de siste rapportene fra Tyskland på at det ikke var agurken fra Spania som var kilden til smitten, sier Iversen.

– Vi er forberedt på det, men det ser ut til å avta i Tyskland nå, så vi regner ikke med flere tilfeller.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere