RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nerd, streber, latsabb eller selvopptatt? Slik er osloelevene!


Oslos videregående-elever har sterke meniger om elevene på de andre skolene. Men kjenner seg ikke alltid igjen i andre elvers karakteristikker av seg selv.
Oslos videregående-elever har sterke meniger om elevene på de andre skolene. Men kjenner seg ikke alltid igjen i andre elvers karakteristikker av seg selv. Foto: Foto: Bahare Sharifian
Sist oppdatert:
Ungdomsredaksjonen har tatt turen rundt om i Oslo for å høre hva de ulike skolene mener om hverandre – og seg selv. Hva mener du?

OSLO: DittOslos ungdomsredaksjon utførte en svært uhøytidelige spørreundersøkelse blant et utvalg videregåendeelever i Oslo om rykter, skolemyter og merkelapper. Men da elevene fra de «utsatte» skolene fikk se påstander om egen skole, ristet mange på hodet.

HVA MENER DU? Stemmer påstandene, eller er de helt på jordet? Si din mening nederst i artikkelen!

Ulsrud – «Breiale og bryr seg ikke»

Ulsrud videregående skole

Ryktene sier: – Enkelte tror at Ulsrud er et asylmottak. Den typiske Ulsrud-eleven er breial, utlending og bryr seg ekstremt lite om skole. Alt ved Ulsrud gjør den til en «dritt-skole», bortsett fra lærerne som overraskende nok er gode.

Ulsrud videregående

Ulsrud-elevene er ikke veldig enige: – Det er dumt at skolen har et så fælt rykte, for det er en kjempefin skole. Selvfølgelig er det noen som skiller seg ut negativt, men sånn er det på alle skoler, sier Rikke Jansson (17) som går andre året på idrettslinja.

Elevene er superfornøyde med lærerne på skolen. – Det er mange som går opp i karakter når de kommer til Ulsrud, og det er på grunn av gode lærere sier Kaja Johannessen (16).

Jakob Nyembo (18) tror at de som sier negative ting om Ulsrud, er de som ikke har gått der selv. – De vet jo ingenting.

Lambertseter – «Streberne»

Lambertseter videregående skole

Ryktene sier: – På Lambertseter er «alle» smarte. Her går både nordmenn og integrerte utlendinger. Elevene er nørds, veslevoksne og «wannabe» Nordstrand. Skolen er kjent for å være veldig disiplinert. Lærerne er strenge og gir ofte vanskeligere oppgaver enn andre skoler. Å få gode karakterer krever ekstremt mye av hver enkelt elev.

Lambertseter videregående

Lambertseter-elevene er delvis uenige: – Vi er ikke veslevoksne, vi tar bare skolen jævla seriøst, forteller Benedikte Nilsen (18). Hun går siste året på studiespesialisering og trives godt på Lambertseter.

Rana Bagirova (19) er enig med Benedikte: – Det har aldri vært teit å være smart. Vi er heller  ikke noen «wannabes», vi streber ikke etter å være noe. Vi er Lambertseter, sier Rana.

Vi har i hvert fall en fremtid, kommer det fra Jimmy Phan (18).

Oslo Katedralskole – «Sykt sære»

Oslo katedralskole

Ryktene sier: – Pliktoppfyllende, sære, nerder, smarte, hipstere. Dette beskriver Katta-elevene best. Skolen består av svært mange spesielle folk. Det hender blant annet at de leker ninja-leker i friminuttene.

Oslo katedralskole

Katta-elevene er ikke helt enige: - Det er veldig variert når det kommer til både klesstil og personligheter på Katta, men felles er at vi prøver å gjøre det bra på skolen, sier Andreas Noss Poissant (18).

De har også litt utradisjonelle leker på Katta, som for eksempel rumpeldunk. – Rumpeldunk er ikke så sært som alle skal ha det til. Vi har også Pokemon og Magic, men det er ikke alle her som driver med det, sier Sarmilan Gunabala (19).

– Det er jo ikke så drøyt som alle tror, sier Sindre Descinton (18).

Oslo Handelsgymnasium – «Flokkdyr»

Oslo Handelsym

Ryktene sier: – På Handels kan elevene sammenlignes med flokkdyr. Alle følger etter alle, ingen tør å skille seg ut. Mote står øverst på listen, men skole er også en viktig del av hverdagen. Den typiske Handels-eleven er smart, bedrevitende, veslevoksen og ekstremt framtidsrettet.

Oslo Handelsgymnasium

OHG-elevene er ikke enige: Hedda Rørvik (16) forteller at hun trodde Handels var som ryktene sa, før hun selv begynte der. – Jeg tror man kan se på Handels som ille utenfra, men det er ikke sånn det faktisk er.

Julia Kirsebom (16) forteller at klær og mote er en viktig veldig del av hverdagen til flere av elevene, samtidig som det ikke er et «must». – Men, man har ikke lyst til å gå med joggebukse på skolen, liksom.

Hedda forteller at det finnes mye av dyre merker blant elevene på skolen.

– Alle de overfladiske går ikke på Handels. Julia forteller at hun aldri har følt at hun har blitt målt etter hva hun har tatt på seg. – Du finner overfladiske mennesker på hvilken som helst skole ellers også.

Frida Lund (16)  forteller at mange av elevene er fremtidsrettede: – Det er vel mange smarte her.

Hartvig Nissens skole – «Sosialt tilbakestående»

VENSTREHENDT STEMMEGIVING:

Ryktene sier: – På Nissen består kantinematen av hasj. Nerder, smarte og dramatikere. Elevene som går på skolen er veldig sære og ikke minst sosialt tilbakestående. På Nissen har du lov til å være så original som overhode mulig. «Free spirit» kalles det.

Hartvig Nissen skole

Nissen-elevene er uenige i ryktene: – Det er noen som er veldig smarte her, men generelt er ikke folk så opptatte av skolen. Snittet her er jo middels, forteller Eirik Jørgensen (18) som er studieelev.

Eirik mener også at dramaelevene på skolen er de mest spesielle i forhold til andre dramaskoler. – Dramaelevene tar stor plass, sier Emilie Holm Jørgensen (18).

Selv om elevene tillater «free spirit», er det ikke alt som er like greit å gå med. – Pels er ikke så veldig greit her. Det er liksom teit å gå med det, sier Emilie.

Eirik er ikke enig at elevene er sosialt tilbakestående. – Noen få er kanskje ikke så veldig sosiale, men vi er da ikke sosialt dumme.

Manglerud – «Kjedelige og rare»

Manglerud videregående skole

Ryktene sier: – Manglerud er den typiske revy-skolen. Spesielle, rare, musikalske. Elevene har en sær og spesiell klesstil. Det er ikke noe i veien for å skille seg ut. Manglerud gir seg ut for å være en ganske nøytral og kjedelig skole.

Manglerud vgs

Manglerud-elevene er delvis enige: Jiah Macapobre (18) mener at Manglerud er en spesiell skole fordi de ikke har noen stereotyper. – Det finnes ingen typisk elev på Manglerud. Her er vi har en blanding av alt .

– På Manglerud blir du akseptert som den du er. Det blir slått ned på de som kommer hit med fordommer. Her må man tilpasse seg eller så kan man rett og slett ikke være her, sier Arnhild Solfjell (18).

Jentene forteller også at miljøet på tvers av klassetrinn og ulike linjer er ganske så bra. – Vi går nok godt overens med hverandre fordi vi er så forskjellige, sier Kristin Aamotsmo (19).

Elvebakken – «Selvopptatte og kreative»

elvebakken

Ryktene sier: Den typiske eleven på Elvebakken er flink på skolen, kreativ og litt rar. Her settes revyen svært høyt. Samtidig er klesstil og mote veldig viktig. Det er selvfølgelig merkeklær som gjelder. Elevene er selvopptatte – de liker å tenke at deres egen skole er den beste.

Elvebakken videregående skole

Elvebakken-elevene er delvis enige: – Det er mye kreative folk på Elvebakken, sier Viktor Kruse (18) og Robert (18), men legger ikke skjul på at studiespesialisering jobber litt hadere enn media-elevene. – Vi er ganske late på media.

Robert forteller at man ikke blir sett på som nørd hvis man er flink på skolen. – Her blir man heller småmobbet om man gjør det dårlig, skyter Viktor inn.

Når det kommer til klesstil er begge enige i at den til tider kan være litt spesiell. Men det er absolutt ikke noen form for klespress. – Vi går i det vi selv vil, sier Viktor.

Bjørnholt – «PR viktigere enn flinke elever»

Mer enn skole:

Ryktene sier: – Bjørnholt er en mildere versjon av Ulsrud. PR er viktigere enn at elevene gjør det bra på skolen. Elevene har svært frie tøyler og får stadig utsettelser av frister. Skolen har mange ressurser ved siden av, men få gode lærere. Klesstilen er avslappende og valgfri. Her kan man være seg selv.

Bjørnholt videregående skole

Bjørnholt-elevene er litt enige: – Vi er absolutt ikke som Ulsrud! Sier Nora Saifi (18).

Nora går siste året på media og forteller at det ofte er men enn nok å gjøre. – Jeg syns ikke at vi har for frie tøyler. Men hun tror at lærerne på media er hakket bedre enn resten av skolen.

– Det er mange som trives og har det bra her på Bjørnholt, forteller Sakina Laajab (18) fra studiespesialiserende. Hun mener at noen av lærerne er på bærtur, men de fleste er stort sett er flinke.

– Jeg føler ikke at det er noe motepress, men på media er det kanskje litt mer kult å ha merkeklær, sier Yasmine Massfih (18).

HVA MENER DU? Stemmer påstandene, eller er de helt på jordet? Si din mening i kommentarfeltet under!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere