RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Joel Gillberg (t.v.) og Sølve H. Paulsen skal bruke vinteren i en kano på Amazonas-elva, tvers over det Sør-Amerikanske kontinentet. Reisen starter fra Oslo 29. oktober. Her er de i hjemligere omgivelser ved Akerselva.
Joel Gillberg (t.v.) og Sølve H. Paulsen skal bruke vinteren i en kano på Amazonas-elva, tvers over det Sør-Amerikanske kontinentet. Reisen starter fra Oslo 29. oktober. Her er de i hjemligere omgivelser ved Akerselva. Foto: Foto. Karl Andreas Kjelstrup

Neste stopp: Amazonas

«Oi, er det ikke mange farlige dyr der?» sa vennene til Sølve H. Paulsen og Joel Gillberg da de bestemte seg for å padle 4000 kilometer på Amazonas-elva.

AKERSELVA/SØR-AMERIKA: «I 1541 dro den spanske erobreren Francisco de Orellana sammen med sin fetter Gonzalo Pizarro på en ekspedisjon der målet var å finne El Dorado i det nord-østlige Ecuador. Ekspedisjonen ble snart møtt av motgang, maten tok slutt og mennene var truet av sult».

Over kontinentet

Slik innleder Sølve H. Paulsen (31), for tiden bosatt på Grefsen, og Joel Gillberg (33), svenske som har slått seg ned på Grünerløkka, beskrivelsen av eventyret de har foran seg - på sin egen blogg.

Skuende utover Akerselva må de innrømme at ferden som starter fra Gardermoen allerede i morgen, fredag, blir et atskillig større eventyr enn det en padletur på Oslo-elva ville ha vært.

Ekspedisjonen starter i kystbyen Guayaquil. Fra Coca (Puerto Francisco de Orellana) øst i Ecuador skal de kjøpe seg en kano og padle 4000 kilometer, tvers over det nordlige Sør-Amerika, gjennom Peru og Brasil, på den enorme Amazonas-elva. Målstreken er byen Macapa der Amazonas-elven renner ut i Atlanterhavet, fire måneder senere.

Skal bli film

Til tross for at de følger de spanske conquistadorenes reisevei, er ikke målet det samme.

– Målsetning er ikke å være de første, ikke å sette noen rekord. Nei, målet er reisen i seg selv, sier Sølve.

De to kameratene er ingen ekspedisjonsferskinger. I fjor var de i Brasil. Joel startet allerede i 2007, med en reise til Tanzania. Begge reisene har blitt dokumentarfilmer.

Amazonas-padlingen er ikke noe unntak. Form og innhold vil utvikle seg etterhvert som reisen skrider frem. Mens de spanske erobrernes reise er en rød tråd, vil filmprosjektets hovedfokus være en filosofisk tilnærming til miljø- og naturressurskonflikter som påvirker livene til mennesker som bor i regnskogen.

– Språket kan bli en utfordring. Vi har lært oss litt portugisisk, men håper det universelle kroppsspråket fungerer, sier Sølve.

Farlige dyr

En annen utfordring er dyrelivet. Noe annerledes enn den kvekkende stokkanden i Akerselva.

– Kaimaner (krypdyr i alligatorfamilien, journ.anm.) og pirayaer vil vi møte på, sier Joel.

– Heldigvis har de ikke mennesker som hovedrett. Men det er klart, det er både slanger og skorpioner der også. Mye av forberedelsene har gått på å lære om hva vi kan komme over. Innkjøp av anti-gift står høyt på lista nå vi kommer ned, sier han.

Venner og familie har reagert på planene med alt fra frykt til kommentaren «det høres kult ut».

Padleøvelsene har duoen foretatt på Glomma.

– Og insektene sies å være verre der enn i Amazonas, så det lover jo godt for oss, smiler Joel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere