*Nettavisen* Nyheter.

Nesten 200 kommunale bygg står tomme i Oslo

NEDRE BEKKELAGET: Bystyrepolitiker Ivar Johansen er opprørt over antall tomme kommunale bygninger i Oslo. Her ved et av dem, en gammel bolig i Fisker Syversens vei 2 på Nedre Bekkelaget. Foto: Øystein Dahl Johansen

Ivar Johansen (SV) rister på hodet over hvordan fellesskapets ressurser forvaltes i Oslo.

Klikk på bildet for å forstørre.

HVERVENBUKTA: En sliten og tom bolig her i Ljansbrukveien 23. Foto: Nina Schyberg Olsen

Klikk på bildet for å forstørre.

AMMERUD: Ammerudkollen grendeskole står tom. Foto: Øystein Dahl Johansen

Klikk på bildet for å forstørre.

ROMSÅS: Boligene i Odvar Solbergs vei 81 står tomme. Foto: Øystein Dahl Johansen

Klikk på bildet for å forstørre.

ABILDSØ: Denne gamle boligen ved Abildsø skole har stått tom siden seniorsenteret flyttet ut for flere år siden. Arkivfoto

Klikk på bildet for å forstørre.

ORMØYA: Ormsundveien 12 står tom. Arkivfoto

Klikk på bildet for å forstørre.

ØSTENSJØ: Den gamle rektorboligen på Østensjø skole har stått tom i årevis. Arkivfoto

OSLO: Opposisjonen i Oslo bystyre etterlyste i 2010 en oversikt over hvilke bygg som står tomme i Oslo. Eiendom- og byfornyelsesetaten (EBY) utarbeidet en liste som viser at 173 bygg ikke var i bruk.

Bystyreveteran Ivar Johansen har fulgt med på flere av byggene og kan fortelle at lite har skjedd.

LES OGSÅ: Villaforfall på Nedre Bekkelaget

LES OGSÅ: Ønsker villaløsning i Fisker Syversens vei

– Kan hende tar omregulering tid, men da må byggene kunne brukes midlertidig til noe positivt. Om man leier ut, eller låner det ut gratis. Alt er bedre enn å la byggene stå tomme, sier SV-politikeren og legger til at det er skremmende hvor fort tomme bygg forfaller uten fyring og mennesker som tar vare på dem.

– Tomme bygg er også utsatt for hærverk. Vedlikeholdskostnadene vokser fort, sier Johansen.

– Kortsiktige salg

Ivar Johansen får støtte av stortingspolitiker Håkon Haugli (Ap).

LES OGSÅ: Portnerboligene på Tøyen okkupert

LES OGSÅ: Okkuperer Christian Ringnes' hus

– Dette er rett og slett elendig forvaltning av eiendom. I tillegg ser vi at kommunen i all hast selger unna bygningsmasse uten langsiktig planlegging, sier Haugli som sitter med statistikk som viser at antall kommunale bygg i Oslo har blitt redusert med nesten 1000 i den tiden de borgerlige har sittet ved makten.

– Dette samtidig med at behovet for kommunale bygg bare øker, sier han og trekker Sjømannsskolen frem som et eksempel.

– Sjømannsskolen ble solgt for 35 millioner kroner i 1990. Dette er et skolebygg. Vi vet at befolkningen øker og at vi trenger skoler. Nå leier kommunen dette bygget for 437 millioner kroner. Dette er dårlig, kortsiktig eiendomsforvaltning, sier Haugli.

– Bevisst politikk

På listen over tomme bygg står sykehjem, institusjoner og boliger.

– Mange av dem kan man bare flytte rett inn i. Tenk så mange studenter man kunne få plass til i et sykehjem, sier Johansen.

Haugli mener byrådet driver bevisst politikk.

– Vi får høre slikt som at «det er ikke en kommunal oppgave å drive eiendomsforvaltning». Her dreier det seg om verdifulle ressurser, det er en kø av behov for disse byggene. Vi ser at arbeidsinnvandrere, gjerne på oppdrag fra kommunen, bor i dårlige brakker over lang tid. Det er helt uverdig og så vet vi at nesten 200 bygg står tomme, sier Haugli og etterlyser en mer helhetlig eiendomsforvaltning.

– Det er så mange eiere, Boligbygg, Undervisningsbygg. Vi har ikke en samlet eiendomsforvalter som tar ansvar, sier han.

100.000 kvm tomt

Ivar Johansen påpeker at de tomme byggene står på rundt 100.000 kvadratmeter ubrukt tomt.

– Her er det jo et stort potensial. Vi snakker her om store arealer. Hvis man ikke trenger byggene, så riv dem og bygg boliger i stedet, sier Håkon Haugli.

Det jobbes med byggene

Det er mange ulike årsaker til at bygninger står tomme, sier Lena Nesset i Eiendom- og byfornyelsesetaten.

– Det jobbes planmessig med flere av eiendommene på denne listen, men å få tatt bygningene i bruk er ofte en tidkrevende prosess, forteller hun.

– Først må det vurderes om eiendommen/bygningen kan brukes til kommunale formål. Hvis det er tilfelle, kan det være aktuelt med omregulering som tar tid. Hvis ikke vurderer vi om vi skal leie ut, rive eller selge. Mange av byggene trenger rehabilitering. På oversikten over tomme bygg fremkommer det at det er prosesser i sving rundt de fleste av byggene, om det er omregulering, klargjøring til salg/utleie eller en rive- eller byggesøknad som er aktuelt, sier Nesset.

Forholdvis lite står tomt

Byutviklingsbyråd Bård Folke Fredriksen mener kommunen gjør en god jobb som eiendomsforvalter.

– Oslo kommune er en stor eiendomsforvalter, og prosentvis har vi en liten andel av eiendomsmassen stående tom, sett i forhold til private aktører, sier byråden.

Han er helt uenig med Håkon Haugli når det gjelder salg av kommunale bygg.

– Jeg tror det er lurt at kommunen selger det vi ikke trenger til egen tjenesteproduksjon. Da frigjør vi midler vi kan bruke på det vi trenger, som barnehager og skoler. Jeg er sikker på at det var klokt å selge Sjømannsskolen i 1990 siden vi ikke trengte bygget da. I mellomtiden fikk vi frigjort store summer, sier Folke Fredriksen.

– En profesjonell aktør må alltid selge og kjøpe eiendom for at driften skal være mest mulig lønnsom. Noen bygg kunne vi sikkert hatt en raskere prosess på, men dette er jo noe vi jobber med hele tiden. Av og til kan midlertidig utlån være løsningen, men ikke hvis det kommer i veien for fremtidig bruk. Og kommunen vil jo hele tiden stå ansvarlig, sier byråden videre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag