*Nettavisen* Nyheter.

Nesten 4000 anmeldt for tagging i fjor

Stasjonssjef Bjørn Hansen ved Sentrum politistasjon og ruskengeneral Jan Hauger ser på tagging som forsøpling av byen. – Vi kommer til å ha et rapporteringssystem, forteller de. FOTO: LINE RUNDMO

Nå setter politiet inn nye tiltak.

OSLO: - Tagging har foregått siden helleristningens dager, spøker stasjonssjef Bjørn Hansen på Sentrum politistsasjon.

Fra spøk til alvor, tagging blir sett på som et stort samfunnsproblem. Det koster samfunnet minimum 80 millioner kroner årlig å fjerne tagging.

- Det er masse penger, som kunne vært brukt på noe positivt i stedet for, sier han.

Hansen forteller at det er nulltoleranse for tagging, og at det nå settes inn ekstra ressurser for å få bukt med problemet.

- Det har blitt ansatt to stykker som har som hovedoppgave å forebygge tagging. Vi vil fokusere på at vi ønsker å gjøre noe aktivt med taggeproblematikken.

Antitaggegruppe

Antall anmeldelser for skadeverk ved tagging/graffiti i hele Oslo politidistrikt var 3687 i 2008. Det er 1311 flere anmeldelser enn året før. Så langt i år ser det ut som om dette antallet kommer til å bli overskredet.

- Jeg tror aldri vi blir kvitt dette problemet, men vi vil prøve å begrense det mest mulig. Det som mange tror er en ungdommelig lek, er en samfunnsmessig stor kostnad, sier Hansen.

Han har vært stasjonssjef på Stovner politistasjon, der det tidligere var en antitaggegruppe. Den ble imidlertid nedlagt for fire - fem år siden, fordi antall anmeldelser på tagging gikk ned. Dessverre steg tallene igjen. I mellomtiden har Hansen byttet beite, og nå har politiet på ny satt i gang en innsats mot tagging og forsøpling av byen.

– Det ble en diskusjon om hvem som kunne ha ansvaret for den nye taggegruppa, og da meldte jeg at vi på Sentrum politistasjon kunne ta det, sier han.

Ingen status hos politiet

Hansen forteller at folk blir utrygge på steder med mye tagging, og at området framstår som mer lurvete. Dessuten har man sett flere episoder der taggerne har utøvd vold mot t-bane- ansatte, som har tatt dem på fersken i sin ugjerning.

- Vi ser på tagging som forsøpling av byen. Når det i tillegg er vold involvert, må vi ta affære, sier han.

- Meld dere inn!

I likhet med politimannen, ser ruskengeneral Jan Hauger på tagging og graffiti som forsøpling av byen.

- Nå organiserer vi oss for at vi skal få en renere og penere by. Vi jobber tverrfaglig og målrettet, sier han.

Hauger forteller om prosjektet "Stopp Tagging". De som vil kan melde gården sin inn i ordningen. Dette er en tjeneste som holder bygårder frie for tagging. Tilbudet er for gårdeiere, borettslag, boligsameier og andre som ønsker en fasade uten skjemmende tagging.

- Som abonnent på ordningen er du sikret at all tagging blir fjernet fra fasaden din innen 48 timer fra den er innrapportert, opplyser han.

Foreldre, ta ansvar!

Den tverrfaglige antitaggegruppen, som nå har sett dagens lys, samarbeider med ulike etater, blant annet Utdanningsetaten.

- Utdanningsetaten har sagt at den ønsker å ta tak i dette og at den må få det på agendaen, forteller ruskengeneralen.

- Samtidig må foreldrene begynne å ta mer ansvar for barna sine. De må følge med på hva ungene driver med når de for eksempel går ut med en ryggsekk kl 20 - 21 på kvelden, sier han.

Hansen mener at foreldrene må være obs hvis barna kommer hjem med spraymaling.

- Og hva gjør egentlig poden ute midt på natta, kan man spørre seg, repliserer han.

Hvilken framtid?

De forteller begge at tagging kan få store økonomiske konsekvenser, noe som foreldrene ofte ikke tenker på. Konsekvensen er at taggerne kan få erstatningskrav.

- Blir du tatt, får du i tillegg dette på rullebladet ditt, og det kan føre til at du får problemer med å komme inn i USA, sier Hansen.

Nå skal han og resten av Stopp Tagging-arbeidslaget hente inn fem års stillstand.

- Vi skal ta igjen det tapte!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.