Gå til sidens hovedinnhold

Nesten til topps

Frognergjengen LOL Bears kom nesten gjennom nåløyet under Ungdommens Kulturmønstring- fylkesfinalen på søndag.

FROGNER/SENTRUM: Med ukulele, munnspill og rytmeegg skilte de seg litt ut fra resten av de musikalske innslagene på søndag. Juryen falt tydeligvis for den alternative folkepopen til LOL Bears, som sikret seg en plass i superfinalen. Før dommen falt fortalte gjengen at de består av et kjærestepar, et bestevenninnepar og et tvillingpar. Og det minte de seg selv på før de entret scenen. Det har nærmest blitt et ritual.

- Er dere en stor lykkelig familie?

- Ja! utbrøt bjørnene lattermildt og demonstrerte med å holde litt ekstra godt rundt hverandre.

De har spilt og sunget sammen siden i høst og lar ambisjonene vente på seg.

- Vi tar det som det kommer. Vi skal spille mer, men får se hva som skjer når vi begynner å studere til høsten, fortalte musikantene, som henholdsvis går på Katta og Nissen. Tre av dem har lyst til å studere musikk.

- Jeg skal begynne på musikk & teater på folkehøgskole, sa felegnikker Johannes Sunde (18). Alexandra Mei Leong (18) på ukulele og blokkfløyte vil studere musikkvitenskap, og bassist Rebecca Holck (19) kvitret at hun også vil begi seg inn i musikkverdenen om noen måneder.

De har i hvert fall ikke latt seg avskrekke etter dagens innsats så langt.

- Vi har ikke så mye nerver, men det er alltid skummelt med lyd. Vi er mest bekymra for om lyden skal fungere, fortalte Thomas Fusdahl (19) på munnspill. Heldigvis fungerte alt som det skulle denne gangen.

LOL Bears ble valgt ut som en av ti semifinalister, men nådde ikke helt opp.

Gutta boyz

De scenevante hip hop-gutta Snow Boyz fra Grünerløkka, har allerede rukket å holde cirka 15 konsertopptredener. Knapt ett døgn før de entret scenen på Ballroom, showet de på Rådhusteatret i Ski. Headhuntingen foregår gjerne mens de opptrer et sted. Folk vil ha mer av Tixy Baby (18) og Lil' Skippy (16).

Og gutta, de leverer. Så lenge publikum er som de var i dag, er Snow Boyz fornøyd.

- Vi liker når de klapper og er litt aktive, fortalte de.

Selv er Tixy og Skippy kom gjennom nåløyet på bydelsmønstringa på St. Hanshaugen. De er i konstant bevegelse på scenen. Tenåringene kan sine "moves" og beveger seg erfarent rundt på scenen.

Gutta fra Grünerløkka har holdt på med musikken sin i to år. Inspirasjonen henter de blant annet fra storebroren, som også har vokst opp med hip hop. I tillegg blir de inspirert til å skrive egne tekster av dagliglivet. Et par av favorittene deres lyder navnene Lil Wayne og T-Pain. Begge er kjente hip-hop'ere.

- Hva er planen deres, vil dere bli like kjent?

- Vi ønsker å slå gjennom i Norge først, så får vi se hva som skjer…

Utviklingen kan du følge på Facebooksiden deres, Snow Boyz.

- Hvorfor navnet?

- Fordi Norge er et kaldt land og vi bor her, fortalte gutta... De kjempet hardt om plassen blant nærmere 200 deltakere, men gikk dessverre ikke videre denne gangen.

Når man blir med på en bydelsmønstring, sånn som LOL Bears og Snow Boyz gjorde, har man mulighet til å bli tatt ut til fylkesmønstring og deretter til Landsmønstringen i Trondheim.

Premien for de som går videre er å få stå på en enda større scene, og treffe andre ungdommer fra andre steder. UKM arrangeres årlig i 400 kommuner, og hvert år er det 25.000 deltakere mellom 13 og 19 år.

På ungdommenes premisser

Ungdommens Kulturmønstring er et kulturtiltak for barn og unge i hele Norge. Gjennom små og store kulturmønstringer har man en enestående mulighet til å vise frem det man driver med, og til å treffe folk som interesserer seg for det samme. For noen kan Ungdommens kulturmønstring (UKM) være et springbrett til en musikk karriere. Fylkeskontakt for Oslo, Aria Maria Fet, forteller at de fleste norske artister i dag har vært med på UKM.

- Det er nyttig for dem å se andre artister, og å opptre selv på en ufarlig måte, forteller hun.

Aria har vært med på leken siden 2007.

- Det er veldig inspirerende å tilrettelegge dette. UKM er noe som alltid er utviklende. Det er ingen konkurranse. Juryenes utvelgelse skjer på grunnlag av originalitet, kreativitet, publikumskontakt og kvalitet, og de utvalgte deltagerne skal speile bredden i den lokale mønstringen. Det vi er opptatt av er bredden i kulturlivet blant ungdom, sier fylkeskontakten i årets showlocation, Ballroom.

Folk har begynt å strømme til arrangementet. I forkant av søndagens mønstring ble UKM stort sett arrangert av lokale ungdomsklubber. Aria mener de gjør en fabelaktig jobb.

- Disse klubbene er et tilbud man ikke må røre. Det er essensielt for grasroten på kulturplan i Oslo, for det er der begynnerbandene starter, sier hun engasjert.

UKM skal være på ungdommenes egne premisser, og det er også i stor grad ungdomsdrevet. Et stort antall unge mennesker sørger for gode scener og utstillingslokaler, mens kreative ungdommer sørger for innholdet.

Reklame

Black Friday: De 11 beste kuppene du gjør hos Hifi Klubben