RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nettverksbyggeren


Marit Helgerud er frivillig i Røde Kors sitt MARTE-nettverk for aleneforsørgere. Hun ønsker flere foreldre, barn og frivillige velkommen til nettverkets samlinger og juleaktiviteter. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Marit Helgerud er frivillig i Røde Kors sitt MARTE-nettverk for aleneforsørgere. Hun ønsker flere foreldre, barn og frivillige velkommen til nettverkets samlinger og juleaktiviteter. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Er du alenefar eller -mor og ønsker å treffe noen i samme situasjon mens andre aktiviserer barnet ditt? Da kan Røde Kors sitt MARTE-nettverk være noe for deg.

Tåsen/Grønland: Annenhver tirsdag møter Marit Helgerud fra Tåsen aleneforsørgere og deres barn i Røde Kors' lokaler på Grønland. Hun er en av over 40 frivillige som stiller opp for å danne en sosial setting for aleneforeldre som ønsker å treffe andre i samme situasjon mens de kan overlate barna til andre. Tilsammen fire grupper møtes annenhver uke, sammen med cirka ti fivillige.
Helgerud var aktiv i Røde Kors hjelpekorps i tre-fire år før hun for snart ett år siden ble med i MARTE.
- Hjelpekorpset er til stede på konserter og idrettsarrangemenet, blant annet i Holmenkollen, Ullevaal Stadion og Oslo Spektrum, og på 17. mai. Jeg syns det er hyggelig å gjøre en frivillig innsats, og etter nesten fire år i hjelpekorpset ville jeg gjøre noe annet. Da ble det MARTE, smiler hun.

Et fellesskap

- Vi møtes i halv fem-tiden, og foreldrene, barna og de frivillige spiser middag sammen. Fra halv seks til sju er foreldrene i samtalegrupper, og de får tilbud om å møte en sosionom. I mellomtiden passer vi barna. For de eldste har vi spill og leker, vi baker boller og pepperkaker, og lager trolldeig. Men alt foregår i Røde Kors' lokaler, forteller Helgerud.
Senteret er stengt om sommeren, men da arrangeres det gjerne alternative opplegg.
- I sommer var vi i Oslo Reptilpark, vi var på bondegårdsbesøk, på badetur til Huk og på Tusenfryd. Alt var veldig populært blant brukerne, sier hun.
Også til jul blir det ekstra aktiviteter.
- Søndagene 9. og 16. desember blir det juleverksted. Da lager vi julepynt og julegaver. Det er til og med et arrangement på julaften for de som som ønsker å være med på det. Nå jobber vi mot bedrifter for å få sponsede julegaver til barna, avslører Helgerud.
Og brukerne, de er alle slags mennesker.
- Dette er et tilbud til alle, og vi har mange svært oppegående mødre som er med. De fleste er gjerne unge førstegangsforeldre med eneforsørgeransvar som har flyttet til Oslo for å studere eller jobbe, men som ikke har noe nettverk her. Det stilles ingen krav til de som vil være med, sier Helgerud.
Alderssammensetningen strekker seg fra barn på tre måneder og oppover.
- Men mange faller fra når barna når skolealder. Da får de gjerne nye nettverk. Det er nok en del av de som møtes gjennom MARTE som utvikler vennskap og nettverk gjennom å være med. Også sosionomtjenesten er der for å opplyse foreldrene om hvilke sosiale tilbud som finnes i byen, forteller Helgerud.

Trenger flere

I Helgeruds gruppe er det per i dag bare mødre, men hun vet at det er noen fedre i de andre gruppene. Også blant de frivillige dominerer kvinnene.
- Det er i dag plass til flere barn og foreldre i nettverket, samtidig som det planlegges å starte opp en gruppe til. Det krever riktignok at interessen er der, og at vi får med flere frivillige. Spesielt vil vi oppfordre menn til å melde seg på, både fedre og frivillige. Blant barna har vi mange gutter som også trenger mannlige forbilder, sier Helgerud.
- Hvis man er interessert i å delta, enten som bruker eller frivillig, kan man ta kontakt med Røde Kors for påmelding. Tar man kontakt nå vil det også være mulig å delta på julearrangementene, forteller hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere