RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NHF krever ramper som mellomløsning


Per-Kristian Kristiansen strever for å komme seg på t-banen (faksimile: Lokalavisen Groruddalen 4. september 2008).
Per-Kristian Kristiansen strever for å komme seg på t-banen (faksimile: Lokalavisen Groruddalen 4. september 2008).
Norges Handikapforbund (NHF) mener kartlegging av vanskelige t-banestasjoner ikke løser problemene.

GRORUDDALEN: Regionleder Henrik Mæland i NHF Oslo bekrefter at tilgjengeligheten til t-banen er blitt et stort problem for deres brukere.

Vi opplever stadig å bli utestengt fra samfunnet, også kollektivtransporten. Mange får begrenset sine muligheter til å ta utdannelse, få seg arbeid eller å ha meningsfylt fritid på grunn av denne diskrimineringen. Det som fins av spesialtransport er mye mindre fleksibelt i bruk og krever mye mer planlegging. Dessuten er antall turer per år med spesialtransport sterkt begrenset, sier han.

Rampeløsninger

Mæland frykter det vil ta svært lang tid før alle plattformene er tilpasset de nye t-banevognene.

Plattformene var heller ikke særlig godt tilpasset de gamle vognene. Det bør absolutt komme på plass en eller annen rampeløsning.

Regionlederen avviser at rampene ikke kan utligne høydeforskjell.

Det er naturligvis mulig å lage ramper som utligner både avstanden og høydeforskjellen. De fleste ramper er tross alt laget for det, sier han.

Uakseptabelt

Oslo T-banedrift utarbeider nå en liste over stasjoner de ikke anbefaler rullestolbrukere. Men lista får lunken mottakelse.

Det er viktig at de som leverer kollektivtransporttjenester i Oslo kan gi korrekt og utfyllende informasjon til alle som ønsker å reise kollektivt, også i de tilfeller hvor reisende bruker hjelpemidler. Så lenge en slik liste kun er ment som informasjon om hvor man kan støte på problemer, kan det være et nyttig verktøy for noen, sier Mæland.

Han mener imidlertid det er helt uakseptabelt om en slik liste blir brukt til å nekte rullestolbrukere å reise til eller fra bestemte stasjoner.

Uansett er kartlegging og informasjon ingen løsning på problemene, det er det bare oppgradering til universell utforming som er, sier Mæland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere