RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nissemor til tjeneste


Eva Broberg har tatt på nissekostymet og er klar for ønskelister og julesanger i desmber. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Eva Broberg har tatt på nissekostymet og er klar for ønskelister og julesanger i desmber. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Mens Julenissen kommer i slede fra Nordpolen, reiser Nissemor med trikk fra Grünerløkka.

STORO: Et varmt smil og to vennlige øyne kikker på oss over kafébordet på Storosenteret. Eva Broberg (72) gleder seg til jul, og aller mest til søndag.

- Jeg så annonsen i avisen om at de søkte etter en nissemor. Jeg er jo veldig glad i barn, sier Eva.

6. desember går hun i gang med jobben som Nissemor på Storosenteret. Hver dag frem til lille julaften, i alt 64 timer, skal hun synge, fortelle eventyr, dele ut godteposer og grøt og ta imot ønskelister fra småfolk på handletur, i sitt eget julehjørne på kjøpesenteret.

Petter Usynlig

- Jeg har vært på Deichmann og frisket opp gamle eventyr, sier Eva. Hun kan Prøysen, og både nye og gamle julesanger. Og så har hun god fantasi. Det kan nok de fem barnebarna hennes, som ikke er små lenger, bekrefte. Petter Usynlig på hytta på Sjusjøen, for eksempel, har de blitt kjent med gjennom bestemoren. Han passer på at man ikke brekker grener og kaster søppel. Også rapporterer han til Julenissen. Da er det best at man har vært snill.

- En menneskealder siden

På Storo har de tradisjon for litt annerledes nisser i jula. I fjor var det en 19-åring på perm fra militæret som tok løsskjegget på. I år prøver de noe helt annet. Senterdirektør Unni Merethe Aasgaard ville gjerne ha en godt voksen senternisse i år, og så ingen grunn til at det ikke kunne være en dame.

- Søkeren måtte være over 25 år. Det er jo en menneskealder siden jeg var det, så jeg tenkte kanskje at jeg var for gammel, humrer 72-årige Eva.

Men for gammel er hun så visst ikke, og før hun visste ordet av det hadde hun jobben.

- Jeg har aldri vært nissemor før, jeg. Men dette tror jeg blir gøy, smiler Eva, som fikk plukke kostyme i rekvisitten på NRK.

Leser i radio

Nissemor har en spennende historie. Hun var flyktningbarn under krigen, og bodde fem år i et lite hus i Sverige. Fra loftet kom det rare og skumle lyder. «Det er bare nissen som bor der,» sa moren hennes, og da var det ikke så skummelt lenger.

Eva smiler bredt. Det er ikke lett å vite når det er Eva og når det er Nissemor vi snakker med.

Eva selv er halvt vestlending og halvt vossing. Men nå bor hun på Grünerløkka. Hun er en travel dame, som etter at hun pensjonerte seg etter 40 år i Fagforbundet, holder et høyt tempo. Hun leder en pensjonistforening hver 14. dag i Adventkirken. Dessuten er hun med i Handel og kontors pensjonistforening. Hver torsdag leser hun i nærradioen Kanal 7; utdrag fra bøker og avisinnlegg.

Og som nisser flest pakker hun kofferten når gavene er levert og julematen er spist opp, og reiser til Syden over nyttår.

Sier fra til Nissen

Plutselig spretter Eva, eller er det Nissemor, opp fra stolen. Åtte år gamle Sigrid Mack-Borander fra Grefsen stråler i hele ansiktet når blikket hennes møter Evas.

Nissemor setter seg på huk og spør hva hun ønsker seg.

- Det kan jeg ikke si, hvisker Sigrid, men får en klem og lover å komme tilbake med en ønskeliste.

- Hvis barna lurer på hvorfor det er Nissemor som er her i år, så er det fordi Nissen har så mye å gjøre, og han har med seg alle nissebarna. Men han kommer hjem igjen om kvelden, så da kan jeg hilse til ham og fortelle hva barna på Storo ønsker seg til jul! sier Eva og smiler bredt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere