*Nettavisen* Nyheter.

Nobel-aktivist ikke løslatt

Her fjerner sikkerhetsvakter Adan Cortes Salas ned fra scenen, foran nobelprisvinnerne. Salas blir foreløpig sittende fengslet. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Oslo tingrett ville løslate Adan Cortes Salas, men politiet anket.

12.12.14 15:53

OSLO: Oslo tingrett ville løslate Adan Cortes Salas (21) mot daglig meldeplikt.

Politiet anket til lagmannsretten, og nobelaktivisten må derfor bli sittende til fengslingsspørsmålet er endelig avklart.

Det var like etter at Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi hadde fått tildelt det synlige beviset på at de er Nobelpris-vinnere, onsdag, at Salas tok seg opp på scenen foran prisvinnerne.

Mannen, som ikke var invitert til seremonien, hadde klart å ta seg inn i Rådhuset ved å snike seg etter andre gjester. Han gikk gjennom sikkerhetskontrollen, der han skal ha blitt stoppet for en ekstra sjekk, men fikk likevel gå inn i festsalen.

Da han kom opp på podiet, sa han til fredsprisvinner Malala Yousafzai: «Vær så snill, Malala, (...) Mexico». Antakelig viste han til de 43 studentene som trolig ble drept i Mexico i høst, og som har skapt stor politisk uro i landet.

Salas hadde søkt asyl i Norge dagen før Nobel-prisen ble delt ut, men i går kom meldingen om at asylsøknaden er avslått. Han har også fått et forelegg på 15.000 kroner for stuntet, som skapte massiv kritikk av politiet.

- Jeg oppfattet det som at det var en som forsøkte seg på en politisk demonstrasjon. Vi må finne ut hva som skjedde, for dette skal ikke skje. Vi bør ha bedre sikkerhet enn dette, slo Erna Solberg fast etter seremonien.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag