*Nettavisen* Nyheter.

Nødvendig for strøkets egenart

Villaen i Holgerslystveien 19 trenger utskiftning av materialer på en rekke steder på grunn av fuktskader og råte.

Fortidsminneforeningen er bekymret for fremtiden til en jugendvilla fra 1903. Bygningen ligger like ved Bestum skole.

BESTUM: Villaens eier har søkt om tillatelse til å rive bygningen i Holgerslystveien 19, som fikk status som bevaringsverdig av Byantikvaren i 2006.

Nabobygget er allerede revet, og rivingssøknaden behandles i byutviklingskomitéen førstkommende onsdag.

Bekymret

Fortidsminneforeningen mener villaen er viktig fordi den er med å gi Bestum skole og Ullern kirke en historisk og arkitektonisk kontekst.

Bygningen er viktig i seg selv og for området, skriver styreleder i Fortidsminneforeningen Oslo og Akershus, Sten Sture Larre, i en epost til Ullern Avis Akersposten.

I en uttalelse til byutviklingskomitéen går foreningen inn for at det vedtas dele- og byggeforbud for eiendommen, samt at det igangsettes omregulering til bevaring.

Særegent område

Begrunnelsen er at bygningen bidrar til områdets egenart.

Ullern- og Bestum-området har hatt en klar stedsidentitet på grunn av sine store sveitserstils- og jugendstilvillaer som ble reist ettersom jernbanen og Bærumsbanen ble anlagt, skriver Fortidsminneforeningen i sin uttalelse.

Fortetting har dessverre medført riving av mange av "førstegenerasjons"-villaene, og området er blitt hardt beskattet i så måte. Vi mener at den gjenværende førstegenerasjonsbebyggelsen er nødvendig for å kunne opprettholde strøkets egenart og for å kunne oppleve og avlese historien, skriver de.

Forfaller

Villaen har begynt å forfalle, og en seks måneder gammel rapport viser at bygningen trenger utskiftning av materialer på en rekke steder på grunn av fuktskader og råte. Det er derimot ikke påvist ekte hussopp.

Foreningen minner om prinsippvedtaket i bystyrets kulturminnemelding for Oslo om at forfall ikke skal føre frem som argument for riving av et kulturminne.

Både Fortidsminneforeningen og Byantikvarens mener også at det er fullt mulig å sette bygningen i stand uten vesentlig reduksjon av bygningens arkitekturhistoriske verdi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag