RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Nicolai Knudsen Bjørntvedt (9 1/2 år) og kusinen Helene Ingebretsen Knudsen (5 1/2 år) har i sommer hatt en konkurranse om hvem som kunne dyrke den lengste solsikken. foto: Privat
Nicolai Knudsen Bjørntvedt (9 1/2 år) og kusinen Helene Ingebretsen Knudsen (5 1/2 år) har i sommer hatt en konkurranse om hvem som kunne dyrke den lengste solsikken. foto: Privat

Noen høyere?

Det er nå høysesong for de kjempemessige gule blomstene helianthus annuus, eller solsikke som vi kaller dem.

NORDSTRAND: På bildet ser du Nicolai Knudsen Bjørntvedt (9 1/2 år) og kusinen Helene Ingebretsen Knudsen (5 1/2 år). Bildet er tatt hjemme hos Nicolai i Kittel-Nielsens vei på Nordstrand. Nicolai og Helene har hatt en konkurranse gjennom sommeren. De satte solsikkefrø på hver sin side av beddet i Kittel-Nielsens vei. Hvem kunne dyrke frem den lengste solsikken?

Kjempeblomst

– Vi trodde lenge at det ikke ble noen blomst på solsikkene, de bare vokste og vokste. Men for en drøy uke siden tittet den første blomsten frem, det ble en høstblomst! Sent, men godt, forteller Elin Knudsen, moren til Nicolai. Da oppgjørets time var kommet og det var tid for oppmåling målte den største solsikken hele 3,9 meter. Nicolai gikk av med seieren.

– Men det blir premie på begge, lik premie, forteller Elin Knudsen.

Ønsker flere kjemper

Solsikke er en plante som kan bli over fire meter høy. Blomstene er relativt lettdyrket, men krever at visse vekstvilkår er oppfylt for å utvikles maksimalt. Den trives best med full sol og varm temperatur. Solsikken krever mye vann og næring, men er hardføre mot sykdommer og skadedyrangrep. Det foregår en omfattende utvikling av nye sorter, hvilket gir hageentusiaster flere solsikkevarianter å velge imellom. Fruktene som kalles solsikkefrø, brukes ofte som fuglemat. De kan også brukes i bakverk og salater, og som snacks. Solsikken dyrkes også for oljeproduksjon. Oljen brukes som matolje (kaldpresset) og til lakk og såpe (varmpresset). Det som gjenstår når oljen er presset ut av fruktene, brukes som dyrefôr.

Hvis andre av våre lesere har noen kjempesolsikker i hagen, ta gjerne et bilde og send det til Nordstrands Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere