Noen knuser et bilvindu for vekslepenger

Pass ekstra godt på bilen din i sommer! oppfordrer politistasjonssjef Bjørn Hansen. Statistikken viser at kriminalitet mot bil øker sammen med sommervarmen.

Oslo vest/sentrum: I sommermånedene i fjor ble det anmeldt 1226 tilfeller av biltyveri eller innbrudd i bil i Oslo. Av disse var 1061 knyttet til en adresse. Av disse var 125 saker fra Bydel Frogner, 110 fra Bydel St. Hanshaugen og 62 fra sentrum. Statistikken viser også at det har vært en gradvis økning i denne type kriminalitet de siste årene.

Fagerborg rammet

Interessant å merke seg er at området fra Homansbyen og Bislett til Fagerborg var spesielt sterk rammet i fjor. Som man ser av kartet fra analyseavdelingen i politiet, har var det i dette området opptil 6 tilfeller innenfor ett og samme kvartal.

I tillegg kan man se at kriminaliteten mot bil i sentrum er konsentrert rundt to områder som er preget av store parkeringshus, nemlig Aker Brygge og rundt Ibsen p-hus.

Politisjef ved Sentrum politistasjon ønsker imidlertid å understreke at dette ikke nødvendigvis betyr at det er mer utrygt å parkere i parkeringshus, men at det er den store mengden parkerte biler i disse to områdene som bidrar til høye tall på krimstatistikken.
Vi er faktisk i dialog med parkeringshusene om dette, og det er relativt sett ikke farligere å stå parkert der, mener han.

Store mørketall

Politiet vet at det forekommer tilfeller av kriminalitet mot bil som de aldri får vite om.
Mørketall er det verste vi vet. Vi er helt avhengig av å få anmeldelser, blant annet for å få dokumentert ressursbehov og for å kunne jobbe forebyggende, sier Philip Tolloczko, som er gruppeleder i analyseavdelingen hos politiet.

Han forteller at politiet etter sommeren vil gå i mer aktiv dialog med borettslag og sameier angående biltyverier og innbrudd i biler.

Tolloczko forteller at det i hvert fall er to ting som hjelper mot slik kriminalitet: Bedre belysning i gatene og kutting av vegetasjon som hindrer sikt.

Ikke la noe ligge synlig

Hansen og Tolloczko forteller at deres erfaring er at terskelen for å begå innbrudd i en parkert bil er svært lav for en del.
Noen kan knuse et vindu for å få tak i vekslepengene til bomringen, eller for en 20-pakning, sier Bjørn Hansen.

Han råder derfor folk sterkt til å ta med seg alt som er synlig i bilen når man parkerer. En liten rusletur sammen med Hansen langs de parkerte bilene i Pilestredet, på oversiden av Stensparken, viser at han har rett. Plastposer og CD-covere ligger synlig i flere biler.
Og mer skal det dessverre ikke til for at noen skal finne det interessant å knuse vinduet, sier Hansen.

Hadde vi fortsatt oppover hele veien her, hadde vi sikkert sett en mobiltelefon også.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.